Är du någorlunda frisk och därigenom kan gå till ett äldreboende för att äta dagens lunch, då är du en prioriterad pensionär. Men är du gammal och sjuk och inte kan ta dig till en gemensam måltid på ett äldreboende, då är du ensam och oprioriterad.

Annons

Du som går till ett äldreboende betalar 54 kr och för det priset får du; smör o bröd, dryck, sallad, varmrätt, dessert samt kaffe på maten. Dessutom får du alla tillbehör, såsom senap, lingon, kryddor och ketchup. Du får även sällskap under hela måltiden av andra matgäster.

Men du som är sjuk och inte klarar av att besöka ett äldreboende eller annan lunchrestaurang, kan beställa mat via kommunens hemtjänst. Då får du en kyld matlåda för 45 kr. Vill du ha dessert kostar den 10 kr. extra. Dessutom får du betala hemtransport med drygt 11 kr/matlåda. Tillsammans blir detta 66 kr. Då får du sitta ensam hemma i lägenheten. Du får inte smör och bröd, inte sallad, inte dryck, inte tillbehör i form av senap, lingon mm. Det får du stå för själv.

Det blir alltså betydligt dyrare att köpa mat via hemtjänsten och dessutom får du sitta ensam. Ändå vill kommunen att du skall bo hemma och därigenom bli orättvis behandlad.

Vi från PRO Skövde menar att det är oanständigt att behandla gamla och sjuka på ett sämre sätt. Ofta är det personer som bor i äldre lägenheter utan hiss som behandlas på ett orättvist sätt. Det är inte acceptabelt. Vi kräver att alla skall behandlas lika.

För Skövde PRO /

styrelsen