Riksbanken introducerade i oktober förra året fyra nya sedlar. Sedan dess har det gått att använda gamla så som nya sedlar när du handlar. Snart går inte det längre. Den gamla tjugolappen, femtiolappen och tusenlappen blir ogiltiga efter den 30:e juni . Selma, Jenny och Karl blir alltså värdelösa.

Annons

Bankerna tipsar nu om hur deras kunder kan och bör gå tillväga för att inte missa att använda eller växla in sedlar som blir ogiltiga. De tre äldre sedlarna blir ogiltiga att använda i handeln efter den sista juni, men går att växla in på bankerna till och med den sista augusti. Efter det är det bara Riksbanken som kan ta emot ogiltiga sedlar. Dessa måste då skickas in och en avgift på hundra kronor ska betalas. I juli är det alltså dags att börja använda de nya sedlarna, som till exempel den nya tjugolappen med Astrid Lindgren som har blivit framröstad som världens näst vackraste sedel. Ogiltiga blir resterande äldre sedlar vid samma datum 2017 tillsammans med alla mynt förutom 10-kronan.

De banker vi talat rekommenderar att handla upp pengarna eller sätta in dem på ett bankkonto.

— Det bästa är att använda sedlarna i butik och liknande, om man nu inte har några större summor hemma. Annars får man sätta in på våra insättningsautomater. Vi rekommenderar alltid kunder att inte ha stora summor liggande i hemmet, säger Dag Wennlund, bankchef Länsförsäkringar Skaraborg.

Hur hanterar ni sedelskiftet och allt vad det innebär?

— Det påverkar inte oss egentligen. Det enda är att kunderna ställer frågor om det och vi informerar dem om hur det ser ut.