I butiken hos Grahns Konfektyrer AB är det full kommers när vi kommer på besök. Påskägg och godiskorgar ska fyllas inför den kommande helgen. En helg då konsumtionen av sötsaker slår alla rekord.

– Det här är bästa veckan på hela året, säger butikschefen Maria Lööw.

I fabriken huserar Mattias Johansson som är produktionsansvarig.

– Här tillverkar vi inte så mycket påskgodis, men inför påskhelgen ökar ändå tillverkningen med ungefär tre till fyra gånger mer än övriga tider på året.

I fabriken gör man skum- och gelegodis och tillverkar ungefär sju ton om dagen. Tillsammans med påskgodis från sina samarbetspartners kan man tillhandahålla ett stort sortiment av konfektyrer.

Tillverkningen börjar med en sockerlag som smaksätts färgas i en jättelik rostfri maskin. Därefter gjuts massan i formar av majsmjöl innan den stabiliseras och torkas varefter den går till kandering i en stor trumma.

– Det kan bli sött, surt eller blank yta, och därefter går godiset till paketering innan det forslas ut till våra grossister och till vår butik, säger Mattias Johansson.

Hur gör ni för att få fram nya smaker?

– Vi har en produktgrupp, besående av sju personer, som håller koll på vad som är på gång i smaker och former på marknaden. Vi får också idéer utifrån och från våra familjer och vänner. Det som går bäst just nu är fruktsmaker.

Annons

Grahns Konfektyr är även ägare till Totte Gott med tillverkning i både Skövde och Falköping. Totalt tillverkar man 4400 ton godis om året.

– Till sommaren ska vi flytta Falköpings tillverkning till våra nya lokaler på Norra Aspelundsvägen i Skövde, intill Totte Gott, och nästa sommar kommer vi även att flytta Grahns verksamhet dit, berättar VD Jesper Lööw.

– Tre fabriker blir två som ligger precis intill varann och Totte Gott kommer att fusioneras och ingå i Grahns Konfektyrer AB.