Platåbergens geopark är ett projekt som jobbar för att etablera platåbergen som en Unesco Global Geopark. Den tänkta geoparken sträcker sig över nio kommuner: Trollhättan, Vänersborg, Lidköping, Götene, Skara, Mariestad, Skövde och Falköping. Grästorp kommun är projektägare. Projektet är finansierat över tre år av de nio kommunerna, Skaraborg- och Fyrbodals kommunalförbund. Under 2018 finns är även Västra Götalandsregionen med och finansierar projektet. Det framgår av ett pressmeddelande.

Kvalitetsstämpel

Annons

Unesco Global Geopark är en kvalitetsstämpel och ett bevis på att Västergötlands naturmiljöer är värda att uppmärksammas internationellt.

En geopark är ett område med en geologi som är av internationell betydelse. Något som är unikt i världen och där man kan berätta om sambanden mellan geologi, biologi, människor och kulturhistoria.

– En geopark ger ökad förståelse för hur vi bäst förvaltar våra naturresurser och vår planet. Men den ger också möjligheter till en positiv landsbygdsutveckling, bland annat genom att utveckla turismen och genom aktiviteter och skolprogram för barn och unga, säger Anna Bergengren, projektledare.

Lära sig mer

Som besökare och boende i Platåbergens geopark är tanken att besökaren ska kunna lära sig mer om bergen och dess omgivningar och uppleva historiska berättelser och skeenden genom vandringsleder, utställningar, dramatiseringar och guidade visningar och med hjälp av spännande teknik och mobilappar.