Enligt Charlotte Norrman-Oredsson, ordförande för branschorganisationen Svenska ägg, så har efterfrågan på ekologiska ägg ökat särskilt det senaste halvåret, vilket i sin tur har lett till bristen på de ekologiska äggen. Detta kan det bli ändring på framöver.

– Ja, det är flera producenter nu som är på väg in och vi hoppas att detta kan balansera bristen, säger hon.

Susanne Johansson välkomnar fler producenter men har själv inga planer på att utöka eftersom hon vill ha en lite mindre produktion.

– Nej, jag har inga planer på det. Min affärsidé är att det är hönorna och jag, säger hon.

Bristen i Skövde

Annons

Susanne Johansson levererar till flera butiker i- och omkring Skövde och det är många handlare här som helt säljer slut på de ekologiska äggen. Hon får även en hel del mail från kunder som inte fått tag i ekologiska ägg i butik och frågar om de kan köpa direkt av henne istället.

Att ekologiska ägg har blivit så populära säger Charlotte Norrman-Oredsson beror på det ökade intresset för ekologisk mat.

– Jag tror att det är en allmän trend. Ett allmänt ökat intresse för ekologiskt, säger hon.

Innebörd av ekologisk

För att ett ägg ska vara ekologiskt så ställs vissa krav på produktionen. Detta gör också att de ekologiska äggen blir dyrare än andra.

– Skillnaden är att hönsen ska ha större plats inomhus, ekologiskt foder och det ska vara minst fyra kvadratmeter för dem att gå på utomhus under sommarhalvåret, säger Charlotte Norrman-Oredsson.

För Susanne Johansson är det en självklarhet att ha ekologisk produktion.

– Det är jätteviktigt för mig. Viktigt för hönan att hon har ett bra liv plus att jag värnar om miljön. När jag går och lägger mig på kvällen så vill jag känna att det här gjorde jag bra, säger hon.