Kent-Ove Hvass, ordförande i Skövde fågelklubb, har varit med i fågelräkningen Vinterfåglar in på knuten sedan det startade.

— Fast jag har aldrig varit med om ett sådant medialt genomslag tidigare. Det känns som att alla uppmärksammar detta. Det är häftigt och en bekräftelse på att världen börjar förstå att detta är intressant, förklarar han.

Bland annat har hans Facebook-grupp fått nästan 17 000 medlemmar och såväl tv som radio har nappat på konceptet.

Ökningar och minskningar

Cirka 6 000 talgoxar har räknats totalt i nuläget i Skövde. Det är den fågelart som ökat mest det senaste året.

Annons

— Sedan kommer blåmes på andra plats och pilfink på tredje, berättar Kent-Ove.

På fjärde plats finner vi sidensvans. Den har ökat från att inte ens finnas med bland de tio främsta. Men det finns även några fågelarter som minskat.

— Både gulsparv och grönfink har vi sett betydligt mindre av under matningarna. Det finns dock inga analyser gjorda vad detta beror på, säger Kent-Ove.

Tjäder och nötkråka

Ett hundratal människor har varit med och räknat fåglar i Skövde. En del ovanligare fåglar har skymtat förbi mellan varven.

— Den där tjädern som vi såg tidigare i januari vid Folkets park såg vi och även en nötkråka. Det är fåglar som inte brukar finnas vid fågelborden, men den sågs i en skog söder om Skövde under en matning. Det var lite coolt, anser Kent-Ove.

Under hela den 30 januari kommer fåglarna fortsätta räknas. Sedan ska alla siffror sammanställas. Fågelräkningen kan följas via Sveriges ornitologiska förenings hemsida.