När Butik Östergården gick ut i tidningen och berättade att de skulle lägga ner butiken i centrum väckte det starka reaktioner hos Skövdeborna. En debatt om parkeringsplatser och Skövde citys framtid vaknade till liv och kommentarerna från tidningens läsare haglade in.

Relaterat: Butik Östergården lägger ner: ”Finns ingen framtid”
Relaterat: Detta tycker läsarna om situationen i centrum
Relaterat: Centrumledaren: ”Vi måste tänka om och se möjligheterna”

Nu bestämmer ägare Helen Svanström att butiken kommer fortsätta sin verksamhet, men på ett lite annorlunda sätt. Man kommer minska lokalen och byta ut utbudet.

– Vi ska bara ha second hand. Vi har haft en liten sån avdelning tidigare som har växt hela tiden. Alla efterfrågar det nu, det är väldigt populärt och vi ser att det är något som växer. Vi kommer ha lite finare grejer, inga loppisgrejer utan bättre märkesgrejer, säger hon.

En av anledningarna att hon från början tänkte lägga ned var hyrorna som hon upplevde som höga. Nu har hon och hyresvärden kommit fram till en tillfällig lösning där hon enbart hyr den del av lokalen som ligger ut mot gatan.

Förhoppningen är att hon ska kunna hitta lokaler lite utanför stan, till exempel Norrmalm.

Helen tror att det kan vara svårt för henne att få något annat jobb, trots att hon har kunnande inom ekonomi och har jobbat mycket med det, det är bland annat detta som motiverar beslutet att fortsätta driva butiken.

Annons

Döttrarna kommer inte längre vara delaktiga i själva driften av butiken.

– De går tillbaks till jobb som de utbildat sig till så jag kommer jobba själv. Men de kommer fortfarande hoppa in och jobba ibland, säger hon.

"Parkeringar stort problem"

Helen berättar att det är många kunder som tyckt att det är tråkigt att butiken ska lägga ner, i synnerhet eftersom det varit en affär med en egen stil.

– Det har varit en upplevelsebutik, till exempel satsade vi enormt mycket på julen. Alla sa "wow!" när de kom in och kunde vara i butiken i timmar för att de tyckte det var så härligt att bara gå runt där, säger hon.

Men nu skiftar man alltså fokus mot second hand, vilket också tycks uppskattat av kunderna sen tidigare. Det finns också ekonomiska fördelar med att driva just en second hand-butik.

– Det som är bra med second hand är att du inte behöver ligga ut med så mycket. Du får ju pengar när du säljer. Det är skillnad när det kommer in grejer för en miljon som ska betalas direkt, i det här fallet behöver vi aldrig betala förrän vi sålt varorna. Det är lite riskfritt, säger hon.

Helen hävdar fortfarande att parkeringar är ett stort problem i centrum.

– Det säger mina kunder också. Folk tycker det är jobbigt att åka in till stan, det är för bökigt. Sen finns det inte så stort utbud, inga leksaksaffärer och måste du köpa en spik så får du köra utanför stan. Det finns ingen mångfald.