I helgen har det varit nationella hopptävlingar på Grevagården, utanför Skövde. Samma helg har inomhus - SM i hoppning ridits i Billdal. Det innebar att skaraborgska elitryttare som Helena Holm, Johan Lund, Lina Johnsson Anderberg och Linus Herzig inte fanns med startlistorna i Skövde.

Peter Eriksson, som låg på toppen av sin karriär i början av 2000-talet, med bland annat lag - silver vid OS, VM och EM, valde dock att starta i Skövde. Flyingeryttaren trivs bra på Grevagårdens banor, han återkommer år efter år. Där fanns också klasser som passade hans fem hästar.

Det visade sig vara rätt satsat. Peter Eriksson vann tre klasser, bland annat 1,45 -klassen på söndagen som gav honom 8 000 kronor i vinstpengar. Han tog också flera andra placeringar.

— Jag räknar aldrig med att det ska gå bra – jag hoppas och det fungerade. Samtidigt är jag inte förvånad, hästarna har gått den här säsongen, säger han.

Peter Eriksson är 58 år, vilket man ändå får säga är en hög ålder för att vara elitidrottsman. Men han är knappast ensam om att höra till aktiva 50 + inom ridsporten, Dressyrryttaren Ulla Håkansson som rider svår klass, fyllde 80 häromdagen, Rolf - Göran Bengtsson är 55 och rider än idag på världsnivå. Engelsmannen John Withaker är 62 och tävlar fortfarande svår klass internationellt.

— Det gäller att hålla sig i trim. Jag väger lika mycket som för tio år sedan och är noga med att inte låta kilona dra iväg, säger den smärte ryttaren och klappar lätt på magen.

Förutom ridningen tränar han löpning en gång i veckan.

Åldern har inte gjort honom mer försiktig med hinderhöjderna.

Annons

— Däremot är jag mer försiktig med vilka hästar jag sitter upp på. Balansen blir sämre när man blir äldre och jag vill inte riskera att bli avslängd.

Så vad är det motiverar honom att fortsätta rida?

— Jag tycker om att utveckla hästarna, det sporrar mer än att vinna priser. Att börja hoppa låga hinder med dem och känna hur deras styrka och självförtroende växer så att de sedan med friskt mod hoppar större hinder.

På frågan vilka som varit hans bästa häst genom alla år blir svaret Cardento och Robin Z.

— Det är målfoto där. Cardento var den jag var mest framgångsrik med i lag medan Robin Z var en jag nådde bäst resultat på individuellt.

Cardento lever fortfarande, han är 25 år, och är den hingst i Sverige som lämnar flest framgångsrika hopphästar.

Vad tänker du om det idag?

— Att jag känner mig delaktig i den framgången.

Bland hemmaryttarna kunde Elin Göransdotter, Anna Binnberg och Rebecka Svahn plockade fina placeringar. Rebecka Svahn, är nöjd med tionde placering i lördagens 1,30 hoppning med hästen Erno. Söndagens sista klass slutade med två rivningar.

— Känslan var bra men mycket handlar om hur jag lägger honom framför hindren, idag samlade jag ihop honom för mycket.

Rebecka Svahn tränar för Lotta Wahlborg. som driver Grevagårdens anläggning. Nästa år är målet att etablera sig i 1,40 klasser.

Till vardags pluggar hon till distriktssköterska på Högskolan i Skövde.

— Det är tufft att hinna plugga och rida men ridningen är så himla rolig och Erno är en häst med härlig inställning. Han älskar att hoppa och vill bara över.