Nyheten presenterades i samband med Olinsgymnasiets presskonferens, där totalt sex nya inriktningar. En av dem är alltså handbollslinjen.

Från och med hösten 2019 ska inriktningen börja och 16 platser kommer att finnas den första terminen. Linjen presenteras i samarbete med Skara HF och kommer enbart att finnas till för tjejer.

– Det är en väldigt stor grej för mig. Att få presentera en handbollsinriktning tillsammans med Skara HF är en dröm, säger Kristian Wejshag, som ligger bakom satsningen.

"Hitta någon paketlösning"

Annons

Parallellt med handbollen kommer linjen att vara ett samhällsvetenskapligt program. Vilka instruktörer det bli på gymnasiet är inte klart ännu.

– Ett drömscenario är så klart att kunna hitta någon instruktör som vi kan presentera tillsammans med Skara HF, hitta någon paketlösning där. Vi kommer börja med att tillsätta personal våren 2019.

"Bra för regionen"

Sedan tidigare finns en NIU-handbollslinje på Skövde Gymnasium, men den konkurrensen ser Skara HF:s ordförande Stefan Jern inga problem i.

– Jag tror att detta är bra för hela regionen. Det kommer bara öka handbollsintresset ännu mer. För Skaras handbollslinje är det helheten som blir styrkan med boende, kost och träningar, säger han.

Kristian Wejshag fyller i.

– Skövde har en historia med handbollen och är starkt i det lokala upptagningsområdet. Vårt upptagningsområde är hela Sverige gällande alla inriktningar. Vi jobbar just nu med 13 olika kommuner och har hela Sverige som upptagningsområde. Skara och Skövde har ju en handbollshistoria båda två, så det är klart att det är lite kittlande, men jag tror nog att det bara kommer att gynna handbollen.