Offret är en Skövdebo i 50-årsåldern som i mars fick ett brev som skrämde honom och familjen.

- Jag känner det som ett väldigt allvarligt hot, mot mig och min familj, vi ligger sömnlösa på nätterna när vi tänker på det här. Nu vet jag inte vad vi ska ta oss till. Vardagen är tuff som den är med barn, det får inte hänga över en, säger skövdebon som efter stora våndor gick till polisen och begärde besöksförbud.

- Jag är rädd för honom. Han sa att det skulle bli stor problem om jag inte betalade, sa Skövdebon i ett förhör.

Avsändaren var en 37-åring, också han från Skövde.

De två var kompisar i yngre år och gick på gemensamma krogrundor. Men enligt skövdebon har han gjort allt för att bryta kontakten med 37-åringen, efter en tilltrasslad narkotikaaffär för något åt sedan.

Annons

37-åringen har inte velat kapa banden, och har hävdat att Skövdebon är skyldig honom pengar.

- Jag har aldrig varit skyldig honom något, men 2013 skapade jag ihop 30 000 och betalade honom. Bara för att han skulle låta mig vara.

Sedan hörde han inget från sin oönskade bekant, inte förrän brevet ramlade ner i brevlådan. Från ett häkte skickade 37-åringen påståendet att Skövdebon skulle vara skyldig honom 189 000 kronor plus ränta. Om Skövdebon inte betalade kommer han att "kontakt en gruppering som ser till att det blir betalt". I förundersökningen förekommer Bandidos som en sådan gruppering.

- Jag är livrädd, jag har tänkt på detta varje dag, jag är rädd hela tiden. Jag kollar mig omkring när jag är ute och jag tror att han kommer fullfölja det här. Så länge han är inne i det här trasslet så tror jag han är kapabel att göra vad som helst, säger Skövdebon.

I förhör säger 37-åringen att "uppgifter i brevet tyder på att det är han som skrivit brevet men han inte har något minne av det".

- Texten är otydlig, rörig och med mycket stavfel. Min tolkning? Om jag skrivit brevet så var jag vid tillfället påverkad av något.

Enligt åklagare har fara för brottets fullbordan förelegat eller så har sådan varit utesluten enbart på grund av tillfälliga omständigheter. Därför åtalas 37-åringen för försök till utpressning.