Strax innan klockan åtta på onsdagsmorgonen märkte flera Falköpingsbor ett troligt jordskalv. Enligt läsare kändes det som ett skalv och det pågick i några sekunder.

Stora skalv i området

2018: 22 januari. Klockan 14:46 inträffade ett jordskalv med magnitud 2,5 cirka 3 km sydväst om ..

Stora skalv i området

2018: 22 januari. Klockan 14:46 inträffade ett jordskalv med magnitud 2,5 cirka 3 km sydväst om Falköpings järnvägsstation, strax utanför tätorten. Skalvet var relativt grunt, på cirka 3 km djup, och kändes och hördes i Falköping med omnejd.

2007: 1 mars. Jordskalv (magnitud 2) skakade Hornborgasjön mellan Skara och Falköping.

1995: 1 februari. Jordskalv mellan Skara och Skövde i Västergötland. Magnitud: 3,8.

1986: 14 juli. Skövde. Magnitud: mellan 4 och 4,5.

1904: 23 oktober. Kosteröskalvet, eller Oslofjordskalvet, är det största skalvet vi känner till i Sverige i historisk tid med en magnitud på 5.4.

Källa: Snsn.se

Även mätstationer har registrerat ett skalv eller en sprängning klockan 07.57. Enligt den automatiska lokaliseringen var epicentret vid Bredablick i Falköping.

— Vi behöver titta noggrannare på det, om det var ett jordskalv var den väldigt ytlig. Det kan ha vara en sprängning också. Dessutom när vi analyserar det manuellt så kan lokaliseringen flyttas lite grann, några kilometer, sade Björn Lund innan de hunnit analysera det.

Annons

Efter närmare analyser visade det sig vara ett litet jordskalv på magnitud 1,8 som hördes tydligt i Falköping.

— Än så länge tror vi att det var ett ytligt jordskalv. Det är lite svårt att avgöra när det är så små och ytliga rörelser, men det ser ut som ett jordskalv. Det är lokaliserat nästan exakt på samma plats som skalvet i januari och det ser inte ut att vara några stenbrott i närheten, säger Björn Lund.

Skalvet inträffade sydväst om Falköping, i samma område som skalvet den 22 januari. Då var det ett skalv på magnitud 2,3 i Falköping. I samma område har Svenska nationella seismiska nätet även registrerat små skalv i januari 2017 och i mars 2014. Vilket gör att de bedömer att det är troligt att det är ett jordskalv nu också, och inte en sprängning. Vid just denna plats kan det vara ett spricksystem som gör att det nu blir skalv där oftare än vanligt.

Det var i varje fall inte ett stort skalv. Det syns på stationen söder om Falköping, men inte så mycket på stationer längre bort.

— Det fick jorden att skaka och luften att vibrera, bekräftar Björn Lund.

Varför är det så ofta jordskalv i Falköping?

— Det går ett jordskal söder och norr om Vänern, stråket går förbi Skövde och Falköping. Det är det mest aktiva området i södra Sverige. Nu är det bara slumpmässigt att det blir två skalv på samma ställe under kort tid. Plattorna har rört sig lite, eftersom det är små skalv är det väldigt små rörelser. Det rör sig om någon millimeter, en bråkdel av en millimeter.

Finns det risk att det kan bli ett stort jordskalv i Falköping?

— Det finns en sannolikhet att det kan bli större skalv, Skövdeskalvet 1986 var en av de största vi hade under 1900-talet. Men det är väldigt sällsynt i Sverige generellt och sannolikheten är låg, säger Björn Lund.