Skövde kommun står fast vid den inriktning man har tagit gällande EU-migranternas bosättningar på kommunal mark. Under gårdagen polisanmälde dem tältlägret som har slagits upp vid Bruksgatan.

— Representanter från socialsektorn har varit där och lämnat information på både svenska och rumänska om vad som gäller. Nu är det upp till polisen att ta kontakt med dem och försöka identifiera så många som möjligt. Sedan får vi begära handräckning hos Kronofogden, förklarar kommunalråd Katarina Jonsson (M).

Annons

I början av juli revs det tidigare lägret vid Södra Bergvägen, ett par hundra meter från Bruksgatan. Om den nya polisanmälan leder till att ytterligare ett läger slås upp, eller om migranterna hittar alternativa boenden återstår att se.

— Vi använder samma metoder i alla sådana här situationer. Om de slår upp ett nytt läger eller inte spekulerar jag inte kring, säger Jonsson.

Skulle migranterna inte förstå innebörden av informationen som kommunen har gett dem på papper förklarar Jonsson att de har lämnat ett telefonnummer till tolkhjälp.

— Någon i deras bekantskap bör ju kunna läsa.

Det går i dagsläget inte att säga när i tiden det blir aktuellt med avhysning. Men en ny lag som togs i bruk den första juli innebär att polisen inte behöver identifiera samtliga i lägret innan åtgärder tas.