Beslutet om att det nya köket skulle byggas fattades i slutet av maj 2015. Bygget startade åtta månader senare och nu är det klart.

I köket kommer mat att lagas både den nya förskolan och Ekedals äldrecentrum. Dessutom kommer man att leverera mat till Skaraborgs sjukhem samt gruppboendena Smedsgården, Kultomten och Mokvarn liksom till hemstödet på Rosenhaga.

– Köket kommer att vara öppet alla dagar året runt. Det kommer alltid att finnas någon gäst som ska ha mat 365 dagar om året, berättar Malin Månsson, som är enhetschef för verksamheten på Ekedal.

– Med de verksamheter vi ska laga mat till handlar det just nu om som mest 250 lunchportioner på vardagar. Sen blir det fler när förskolans samtliga fem avdelningar är igång. Dessutom görs även frukost och kvällsmat i köket, tillägger hon.

I det nya köket tillagas maten från grunden i så stor utsträckning som möjligt, liksom i alla tillagningskök i kommunen. Det som kommer att kräva en del eftertanke är att köket ska betjäna olika typer av matgäster menar Malin Månsson.

– Vi ska laga mat både till de äldsta och yngsta, men även till personer i andra åldrar, som bor på gruppboenden. Det får vi tänka på när vi gör matsedlarna. Vissa rätter fungerar nog för alla, men det kan också bli fråga om variationer.

Annons

– Ekedal är det andra köket i kommunen där vi sammanlänkar olika verksamheter på det här sättet. Tidigare finns det även i Timmersdala, där maten lagas till förskolan, skolan och äldreboendet.

På måndag är det skarpt läge då maten till förskolan börjar lagas på Ekedal. Sedan utökar man i två etapper och för att gå upp i full kapacitet måndagen den 13.

I köket på Ekedal kommer sex personer att jobba. De flesta av dem kommer från köken på Bagaren eller Käpplunda gärde, där maten lagats tidigare. Arbetsledare är Åsa Andrén som flyttat från en annan del av den kommunala verksamheten. I övrigt återstår en tjänst kvar att tillsätta.

– Det är bra att ha med folk som redan har kompetensen och även jobbat med samma saker tidigare inom organisationen, konstaterar Malin Månsson.

Elisabet Klasson och Siriwan Törnqvist har tidigare jobbat på Käpplunda gärde och ska nu börja på Ekedal. De är nöjda med vad de sett så här långt.

– Det är roligt att byta miljö och vi är nöjda med arbetsplatsen. Jag tror det här blir bästa köket i Skövde. Här kan jag stanna tills jag går i pension säger Siriwan med eftertryck.

– Det är okej att flytta och skönt att vi är flera som jobbat ihop tidigare. Här har de tänkt på alla delar, inte minst ur arbetsmiljöhänseende, säger Elisabet.

Även bland dem som jobbar på Ekedals äldreboende är köket uppskattat.

– Det är bra att det blir ett kök här, det är efterlängtat. Det är positivt att få maten nylagad på plats i huset i stället för att få den hittransporterad, säger Caroline Hjert och Jelena Lukic.