Samtidigt har det dykt upp nya mål för de internationella närverken. På olika håll i Skaraborg har någon stulit ljusramper och andra bildelar.

Nyligen blev också flera företag med lastbilar av med ett stort antal däck och batterier och utredarna tror att det har ett samband.

– Vi vet inte med säkerhet, men det kan röra sig om samma personer som stjäl verktyg, fortsätter polisen.

Tankbilen stod uppallad på PR Slamsugs område. Åtta hjul, med däck och fälg, var stulna.

Andra bilar var länsade på batterier, diesel, ramper med extraljus och annan utrustning.

– Mellan tummen och pekfingret stals grejer för mellan 200 000 och 300 000 kronor, säger Johannes Hagstedt på Green Petroleum.

Gjordes på natten

Stölden gjordes på lördagskvällen, någon gång mellan nio och kvart över ett på natten.

Annons

Då tog sig folk in på PR Slamssugnings område på Mossvägen, utrustade med trailer, och började gå loss på lastbilar som stod parkerade på gården.

Sammanlagt rör det sig om mycket stora belopp och utredarna tror att ligorna har så kallade hälericentraler som lastar om stöldgodset och för det ut ur landet.

Åker över gränsen

De öppna gränserna i Europa har också gjort det enklare för kriminella nätverk att förflytta sig mellan olika länder, varje vecka reser mellan 50 och 60 identifierade brottslingar in i Sverige. Antalet villainbrott har också ökat med 53 procent mellan åren 1996 och 2016.

– Problemet är att vi inte kan agera innan de begått något kriminellt i landet och den här typen av ligor rör sig över stora geografiska områden, vilket innebär att det krävs ganska stora resurser för att gripa dem, konstaterar polisen.

Inte sällan har de också hjälp av personer som redan finns i Sverige när det gäller boende och transporter. De kan också få tips om var det skulle kunna vara lämpligt att slå till.

– Därmed är det heller inte säkert att det behöver vara en utlandsregistrerad bil som står parkerad lite märkligt i en skogsglänta eller liknande. Vi vet också att de här ligorna har personer med specialkompetens som utför olika delar av ett brott, konstaterar utredaren.

Beställare i hemlandet

Inte sällan har ligorna en beställare i hemlandet som har pekat ut vilka varor denne vill ha redan innan de har rest över gränsen.

– Ett annat problem vi har är att det här räknas som ringa brott om vi inte kan bevisa att det sker i organiserad form och att det är av seriekaraktär. Det kan också vara svårt att säkerställa vem i ligan som gjort en viss sak. Det gör också att det krävs ett ganska omfattande utredningsarbete om polisen ska få tillstånd att använda exempelvis avlyssning under en utredning.

Polisen konstaterar dock att det tyvärr inte är något unikt för Skaraborg, utan den här typen av kriminella räder sker över hela landet.

– Vi väntar just nu på svaren på ett antal prover som tagits vid de tekniska undersökningarna och vi är givetvis tacksamma för tips från allmänheten, säger polisen.

Jakten på stöldligorna går vidare.

Läs om stöldgods hittade i plastsäckar:

Läs personen har inget med stölderna att göra:

Läs nya sadelstölder i Skaraborg:

Läs många rädda för inbrott:

Läs stor insats mot stöldligan:

Läs Jonas verkstad drabbades:

Läs tjuvar stal stora mängder verktyg:

Läs så ska stöldligorna stoppas:

Läs inbrott i Tidaholm kan ha koppling:

Läs se stallet med tjuvarnas ögon: