På torsdagseftermiddagen arrangerades en dag med fokus på solenergi och elfordon på Skara energi. Arrangörer var förutom Skara energi även kommunens energi- och klimatrådgivare, som fanns på plats för att svara på frågor.

En av besökarna var Mats Hultén, som tyckte det var bra att dagen anordnades.

– Jag funderar lite på solenergi, sa han ståendes vid en utställare som visade på en lösning med solceller inbyggda i takpannor.

– Jag måste byta takpannor i alla fall, det kan vara ett alternativ, menade han.

Christian Sahlin på Benders visade takpannorna med solceller.

– Det kommer mer och mer integrerade lösningar. Det är fortfarande lite dyrt, men priset kommer att gå neråt, sa han.

Under eftermiddagen gavs också föreläsningar om solceller på Västergötlands museum.

Under hösten ska Skara energi sätta upp nya laddstolpar för elbilar i Skara. Idag finns det stolpar på parkeringen bakom Ica Munken i centrum och vid Skara energi. På båda ställena går det att ladda två bilar samtidigt.

Av laddstolparna som sätts upp i höst är fem publika och tre icke-publika. De senare placeras vid Centrumbostäders fastigheter. Av de fem nya publika ska två sättas upp vid Vilans sporthall, två på Skoltorget öster om Domkyrkan och en vid Marumstorget.

Idag är det gratis att ladda sin bil vid stolparna, men ett betalsystem kommer att införas, även för de befintliga stolparna. Enligt Magnus Jacobsson, vd Skara energi, är det helt enkelt orimligt att Skara energi ger bort el utan kostnad.

Annons

Exakt hur betalsystemet ska utformas är inte klart. Helst vill man styra så att det kostar mer att stå på rutan längre tid än det tar att ladda.

– Tanken är inte att det ska vara en dagsparkering, utan att fler ska kunna ladda, säger Magnus Jacobsson.

Skara energi har också planer på en solcellspark, som är tänkt för de som inte kan sätta upp egna solceller och istället vill köpa andelar i en gemensam park. Magnus Jacobsson betonar att inget är bestämt kring att bygga en solcellspark eller var det i så fall ska ske, men det finns en vilja att göra en satsning av detta slag.

El