Skövdemodellen är ett samarbetsprojekt mellan kommunen, arbetsförmedlingen och näringslivet. Det är i grunden ett integrationsprojekt men riktar sig också till ungdomar som inte riktigt hittat rätt.

— För att Skövde ska lyckas med integrationen, och rentav bli bäst i Sverige är det viktigt att vi krokar arm med näringslivet för att nyanlända snabbt ska få jobb, säger Katarina Jonsson, (M), kommunalråd i Skövde.

Nyanlända med lärarexamen från annat land har till exempel fått jobb som serviceassistenter inom skolan under tiden de fortbildar sig.

Motsvarande satsning har gjorts inom vården och omsorgen och nu är det alltså byggbranschen som står på tur i Pilot Bygg, som det heter.

— Det finns ett skriande behov av fler medarbetare, säger Maria Skoog.

— Dels har vi pensionsavgångar som ska täckas, dels har vi en byggbransch på stark frammarsch. Kommunerna växer och då behövs fler medarbetare.

Annons

Arbetsförmedlingen tar kontakt med intresserade personer som får praktisera hos något byggföretag i tre månader.

— De får följa yrkesrollen som golvläggare, snickare eller betongarbetare till exempel och utföra jobbet tillsammans med en handledare, säger Ulla-Karin Gunnarsson, sektionschef för Arbetsförmedlingen i Skövde.

Den enskilde får en uppfattning om vad yrket innebär och är man sugen på att utbilda sig så är dörren öppen för en yrkesutbildning motsvarande gymnasiets byggprogram. Efter utbildningen går man som lärling vilket leder till ett yrkesbevis.

— Det är det som gör Skövdemodellen så unik. Man kommer fort in på banan och efter 1,5 års utbildning har personen en anställning, säger Maria Skoog.

Under praktiktiden betalas lön ut med drygt 18 000 kronor, pengar som AF tar från sin ordinarie budget. Skövde kommun går också in med 1,3 miljoner kronor.

Det finns 45 platser som de intresserade får söka till genom en vanlig rekryteringsprocess.

Än så länge finns modellen enbart i Skövde men redan nu har andra kommuner visat intresse att använda metoden.