2018 års arrangemang är det 32:a i ordningen. Det är alltså ett väl beprövat koncept som bjuds deltagarna. Av det stora intresset att döma fyller symposiet också en stor funktion. I år är 900 deltagare på plats för att lyssna på mängder av föreläsningar och ta del av ett stort antal praktiska övningar med Arena Skövde och Ulvahallen på Åbrovallen som spelplaner.

— Det betyder väldigt mycket för folk. Själva arrangemangen är väldigt avslappnat och man går runt och tjötar med allt och alla samtidigt som man lär sig väldigt mycket av de olika föreläsningarna, säger Mikael Lindgren.

För Mikael är det nionde året i rad som han har ansvar för symposiet.

— Det är väldigt mycket jobb, men samtidigt så kul att få hålla på med det. Det är vårt sätt att ta fram fortbildningar. Vi är 40 stycken som jobbar med det under tiden som det håller på, sedan tillkommer det kioskpersonal och hotellpersonal.

Gardell drog igång

Jonas Gardell kickade igång symposiet, sedan höll föreläsningarna på ända fram till kvällen. Jesper Blomqvist och Hasse Backe var två av många föreläsare under fredagen.

Annons

— Det är helt fantastiskt. Jag är lika imponerad varje år av kvalitén på föreläsare och utställare, att man får ihop det på ett så bra sätt. Mängder av tränare kommer tillbaka år efter år, säger Hasse Backe.

Det före detta fotbollsproffset Jesper Blomqvist förläste om hans resa och vad som gjorde honom framgångsrik. Hasse Backes föreläsning handlade om "360 player", en applikation som hjälper tränare att enklare följa en spelares utveckling och förutsättningar.

— Det handlar i stora drag om hur man selekterar ungdomar beroende på om man är född sent eller tidigt på året. Det är en enorm skillnad, de som är födda tidigt på året är de som blir kvar. Man förlorar i princip 50 procent av alla talanger födda sent på året på grund av selekteringen. Man kan även positionsbedömma en spelare i tidig ålder utifrån en massa parametrar.

En av deltagarna på symposiet var fotbollstränaren Michael Rosén.

— Jag ser det lite som ett smörgåsbord där jag går runt och lyssnar på det som är intressant. Det finns ett otroligt stort utbud.

Vad betyder det här symposiet för er tränare?

— Det är en start på säsongen. Man får lite nya idéer och det är jättenyttigt för alla att ta del av, hur länge man än har varit tränare. Man tar med sig mycket inför säsongen som kommer.

Uppskattad nyhet

En uppskattad nyhet detta år var "The Coaches Area" - en "fotbollsplan" med koner som ska föreställa spelare, där de olika tränarna fritt kunde diskutera spelsystem och taktiker.

— Coaches Area var fullsatt näst intill hela fredagen. De finns många som vill diskutera och nörda ner sig ordentligt och det fanns det utrymme för där. Konceptet togs emot med stor uppskattning, säger Mikael Lindgren.