Efter ett par mörka år ekonomiskt så verkar det som att IFK Skövde är på rätt väg.

Med ordföranden Per Andersson i spetsen har den nya styrelsen två år i rad kunnat redovisa en vinst med drygt 800 000 kronor.

– Det är stora summor och man ska ha jätterespekt för det. Det handlar om hårt arbete, tydlighet och transparens. Vi redovisar allting och har kontroll på siffrorna, säger han.

När Andersson tillträdde som ordförande låg IFK Skövdes negativa kapital på närmare 800 000. På två år har den vinden vänt. När klubben nu räknar in till nästa års bok går de in med ett eget kapital på drygt 892 000 kronor.

– Det här visar också att många tror på det jobbet vi gör med IFK och att vi är på rätt väg. Föreningslivet, företagarna och folk tror på det här och vill vara med och synas med IFK. Det handlar inte bara om elitlaget, utan också om ungdomsverksamheten och bredden.

Skövde HF har haft problem med sin ekonomi och har sponsorer som hoppat av där. Är det sponsorer som ni i stället har fått?

– Det är inget som jag kan säga att vi ser. Vi pratar inte med sponsorer om vad andra gör, utan berättar bara vad vi kan och vad vi gör.

Per Andersson berättar att det dock funnits sponsorer som självmant sökt sig till IFK Skövde.

– Och det är inte bara för prestationerna på planen, men för vårt värdegrundsarbete med Rydsdagarna, Friendsprojekt och vår handbollsskola i Ryd. Vi är för alla.

Annons

Nu kan klubben kosta på sig en satsning och har budgeterat ett underskott på en halv miljon inför nästa år. Det skulle dock inte innebära någon fara för IFK Skövde eftersom det egna kapitalet är starkt.

– Det är helt och hållet personalkostnader för klubben som ökar, inte elitlaget. Nu gäller det att inte slappna av. Varenda krona måste kontrolleras och vi lägger ingenting på onödiga grejer.

Verkar som att du bör sitta kvar som ordförande i IFK Skövde resten av livet?

– Nu är jag vald på ett år till. Vi får se vad som händer. När allt går bra är det inte så svårt, men det är många timmar som läggs ner.