Tanken är han ska utveckla odlingsmetoderna ytterligare och kanske satsa på fiskodling vid sidan om dagens verksamhet.

– I så fall får man hela kretsloppet och det vatten som fiskarna simmar i kan bli näring åt växterna, konstaterar Michael.

Starkt förenklat skulle man kalla det han odlar för "mikrogrönt" och det utgör stadiet efter grodden. Det innebär att de får en mycket intensivare smak och det gör att de fungerar bra som garnityr eller sallad, kundkretsen har också hela tiden växt.

– Sedan har jag fått stöd av Grönsakshuset med distributionen och eftersom vi odlar lokalt så kortas kedjan och det vi levererar håller sig åtta till tio dagar, berättar Skaret.

Importerade tidigare

De riktigt stora företagen finns i USA och Japan på det här området och tidigare importerade Sverige mycket från Nederländerna.

– Men då försvann ett par dagars hållbarhet på transporterna, konstaterar växtodlaren.

Annons

Själv började han som hemmaodlare och levererade först till sig själv och kollegorna inom försvaret. Men numera lever han på verksamheten i sitt eget företag.

Inspirerad

Youtube har också varit en viktig källa till inspiration och kunskap.

En av hemligheterna med odlingsprojektet är de specialtillverkade led-lamporna och den lokal han använder just nu håller 20 till 21 grader. Med ett självbevattningssystem och energisnåla lampor har han utnyttjat den nya tekniken för att optimera sina odlingar. Michael är övertygad om att det klimatsmarta inomhusjordbruket bara kommer att växa.

– Det här är egentligen något som alla kan syssla med hemma om man är intresserad. Ett kilo innehåller tio gånger mer näring än broccoli och det spelar ingen roll om det är vinter eller sommar.

Michael Skarets odling växer också väldigt snabbt och är ofta färdiga att skörda inom tio dagar.

Från Kenya

Idén föddes för omkring fyra år sedan när officeren skulle handla färska kryddor i en livsmedelsbutik. När han undersökte varifrån varan kom så blev han förundrad.

– Det stod att ursprungslandet var Kenya. Jag undrade hur det kunde anses vara färskt, då kom jag på att jag lika gärna kan odla kryddorna själv, berättar han.

I USA kallar man det för "superfood".

– Jag själv blir nästan aldrig sjuk längre, säger Michael med ett skratt.

Ny satsning

Det lokala investmentbolaget Skaraborg Invest går dessutom in som delägare i Nordamark.

– Nordamark är ett mycket spännande utvecklingsbolag som producerar mikrogrönt med ett helhetskoncept till en växande marknad, såväl till slutkonsument som till egen urban odling, säger Carl Henrik Ohlsson, vd Skaraborg Invest AB.

– I Skaraborg Invest får vi en seriös ägarpartner som vet vad det innebär att bygga framgångsrika bolag av idéer. Förutom det nödvändiga kapitalet får vi erfarenhet, nätverk och engagemang som blir viktiga tillskott för vår framgång, konstaterar Michael Skaret, vd för Nordamark.