En av dem som argumenterat hårt för en familjeklassning av läkemedlet är narkotikapolisen Niklas Lindroth. Han anser att det skulle kunna få stopp på att det hela tiden lanseras nya varianter som det tar tid att narkotikaklassa.

Han får medhåll av Marlene Andersson Wikman på polisen i Skaraborg.

– Det vore utan tvekan en väg att gå, säger hon till tidningen.

FAKTA: Fentanyl

Sjukvården använder ofta plåster som sätts på kroppen och som långsamt utsöndrar läkemedle..

FAKTA: Fentanyl

Sjukvården använder ofta plåster som sätts på kroppen och som långsamt utsöndrar läkemedlet under några dagar och en del tar den som nässpray. På så vis fås smärtlindring under lång tid. Det kan även ges som intravenöst narkosmedel. Fentanyl uppfanns i Belgien på 1950-talet och har använts inom sjukvården sedan 1960-talet.

I narkossammanhang ska det bara ges av erfaren narkospersonal som är väl förtrogen med intubationsteknik.

Fentanyl har använts som missbrukardrog sedan 1970-talet, från början mest i medicinska kretsar. Flera heroinmissbrukare avled i Sverige år 2003 efter att ha provat drogen. Sångaren och artisten Prince avled av en överdos av fentanyl. I missbrukarkretsar är fentanyl känt som "Drop dead" och nu ökar alltså användningen även i Skaraborg.

Även riksdagsledamoten Cecilia Widegren har debatterat den saken med socialminister Annika Strandhäll (S). Och det kan komma fler frågor i riksdagen efter den senaste tidens dödsfall och den aktuella rättegången.

Farlig drog

Det är en mycket farlig drog att använda och vi har haft dödsfall även i Skaraborg.

Annons

Dödstalen kopplade till att olika varianter av fentanyl ökar i Sverige. Under förra året dog minst 97 personer av någon form av drogen.

Trenden är att antalet dödsfall orsakade av det ursprungliga preparatet fentanyl minskar, men samtidigt skördar andra varianter av drogen allt fler liv. De kan bland annat köpas på nätet i form av nässpray, pulver och tabletter.

Missbrukarna har förstått att det ger starkare effekt i värme och det dödsfall som inträffade i Skaraborg upptäcktes efter att en person avlidit i ett solarium med ett fentanylplåster på sig.

Nyligen stal också en kvinna som gick en introduktionsutbildning på ett äldreboende i Mariestad också preparat av den här typen. Men en utredning avslöjade henne.

Det har också hänt att personer stulit använda plåster på sjukhus och vårdinrättningar.

Polisen varnar nu för att använda drogen.

– Den kan slå ut andningsfunktionen och förlama andra nerver. Det kan vara bra om man lider av svåra smärtor, men om man inte gör det är drogen mycket farlig, fortsätter Marlene.

Läs många riskerar att dö:

Läs fler ungdomar kommer att drabbas:

Läs Strandhälls svar till Widegren: