Invigningen startade på torsdagskvällen med att systrarna Helgesson klippte det ceremoniella bandet innan Elisa's tog vid. Eurovisionstjärnan Loreen fick igång publiken i det heta sommarkvällen och när Stiftelsen klev upp på scen kokade det i folkhavet.

När det sedan var dags för kvällens avslutande akt, amerikanska rockbandet Twisted Sister, var stämningen på topp. En märkbart rörd Dee Snyder, sångare i bandet konstaterade:

— Det här hade vi verkligen inte väntat oss. Vilken publik ni är!

Sedan blev det allsång under flera låtar, inte minst när i bandets klassiska hits We're not gonna take it och I wanna rock. Den svenska kärleken till bandet som nu ger sig ut på sin avskedsturné efter 40 år i branschen, består fortfarande.

Marcus Fritsby 24 år från Herrljunga var på plats med mamma och morbror och kom precis i tid för att se Loreen uppträda

— Jag har inte hört fler låtar än Euphoria tidigare, men hon har gött tryck i alla fall, sade han.

Annons

Han har ett endagarspass till festivalen och såg mest fram emot Stiftelsen och framför allt Twisted Sister under kvällen.

— Jag tycker att det är ett bra initiativ av en mindre ort att anhålla en festival och få dragplåster som passar både den äldre publiken och även tilltalar den yngre, sade Marcus Fritsby.

Dög inte Loreen, Stiftelsen eller Twisted Sister för besökarna uppträdde också bland annat Törebodabandet Asta Kask med sin kultförklarade punkmusik och hyllade DJ John De Sohn.

Redan tio dagar innan allt startade kunde festivalgeneralen Per Ottosson andas ut. Årets Törebodafestival var då redan ekonomiskt i hamn. Hela 10 000 tredagarsbiljetter i förköp var då sålda. Vid tillfället uttalade sig festivalgeneralen i ett pressmeddelande.

— Det är en målsättning vi haft varje gång, att ha den tryggheten. Nu kan vi koncentrera oss på att ta hand om våra gäster, skrev Per Ottoson.

Festivalen pågår från torsdag till och med på lördag. Per Ottosson och hans kollegor i festivalens ledning hoppas att det skall säljas en hel del biljetter även under de tre festivaldagarna. Tidigare har det sålts mellan 3 000 och 4 000 endagarsbiljetter om dagen.

Lyckas festivalen med detsamma i år kommer årets publiksiffra att snudda vid rekordet 2012 då Törebodafestivalen hade drygt 44 000 besökare.

Tomas Ledin var på plats för nio år sedan och gjorde stor succé vid tillfället, enligt Per Ottoson. I dag återvänder han. På scenen innan honom står Jill Johnson som utöver sin musik också har charmat många i sitt TV-program Jills Veranda. Artister som fångar många yngres intresse lär vara bland annat Sean Banan och Eric Saade. Sista huvudnumret på festivalen spelar på lördag när Europe äntrar scenen.

Vi finns på plats och rapporterar under kvällen.