Mellan åren 2010-2018 har det inträffat 57 dödsolyckor i obevakade järnvägskorsningar, så kallade plankorsningar.

Regeringen har tidigare gett Trafikverket uppdraget att höja säkerheten vid obevakade järnvägsövergångar, och tre miljarder kronor har avsatts i en plan som sträcker sig till 2029, rapporterar TT.

Nu ska dock arbetet snabbas på.

– Vi kan inte göra allt på en gång men vi känner oss trygga med att det här är åtgärder som betyder mycket för de som bor och vistas i närheten av plankorsningar, säger Lena Erixon, generaldirektör på Trafikverket, i ett pressmeddelande.

Det som bland annat ska göras är att sänka hastigheten och att röja skog och vegetation för att förbättra sikten vid korsningar där tåget syns mindre än tio sekunder innan det passerar. Dessutom kan så kallade pyramidmattor i gummi, som är svåra att gå på, förhindra att obehöriga går på spåren.

– Vi tittar också på möjligheten att kunna få en notis om man befinner sig i närheten av en järnväg, om att ett tåg är på väg. Den notisen kan vem som helst få, det enda man behöver är en mobiltelefon, säger Bengt Olsson, Trafikverkets presschef, till TT.

Trafikverkets plan innefattar också att göra en nationell lista över de allra farligaste järnvägsövergångarna, så kallade plankorsningar.

Bland dem finns övergångar i Mullsjö, på Årebanan, längs Bohusbanan och längs Kinnekullebanan.

Annons

Fakta: Olyckor vid obevakade korsningar

I Sverige finns cirka 6 500 järnvägskorsningar. Av dessa är cirka 3000 utrustade med någo..

Fakta: Olyckor vid obevakade korsningar

I Sverige finns cirka 6 500 järnvägskorsningar. Av dessa är cirka 3000 utrustade med någon slags bom, ljus- och/eller ljudvarning. Övriga 3500 plankorsningar är oskyddade, med eller utan kryssmärke.

Mellan åren 2010–2018 har det inträffat 57 dödsolyckor i obevakade järnvägskorsningar, så kallade plankorsningar.

Trafikverket räknar med att det årligen omkommer mellan 13 och 22 personer i plankorsningsolyckor, av dessa utgör cirka 60 procent självmord. Olyckorna är spridda över Sverige och har inträffat i olika typer av plankorsningar.

Källa: Trafikverket