Förra året gjordes 904 prissänkningar för bostadsrätter som annonserats på sajten Hemnet mellan perioden 1 augusti till sista oktober. Under motsvarande period i år skedde 2738 prissänkningar, en ökning på 203 procent. Det rapporterar Di.se

Allra tydligast är trenden i Stockholmsregionen.

— Vi ser en marknad där köpare och säljarens förväntningar inte matchar, säger Staffan Tell, som är pressansvarig på Hemnet.

Även mäklare ska ha vittnat om att en av de stora utmaningarna på marknaden nu är att få säljare att ha rimliga förväntningar på värdet för sin bostadsrätt. Istället har köparna snappat upp signalerna om en pågående nedkylning av marknaden snabbare än säljarna, vilket inte brukar vara fallet, enligt Staffan Tell.

Annons

— Köparna är ofta snabbare på att justera sina förväntningar än säljarna. Som säljare kanske man har någon granne som nyligen sålt dyrt och sätter sina förväntningar efter det, säger han till di.se

Kan det då vara så att marknaden för bostadsrätter har börjat kylas av? Det är för tidigt att orda om, säger Staffan Tell. Men han säger att marknaden har nått en peak.

— Det faktum att utbudet har ökat ganska kraftigt har gjort att prisökningarna har stannat av och det nya amorteringskravet har säkert bidragit till att kyla av marknaden. Det är en exceptionell prisuppgång vi har haft de senaste åren och det är inte märkligt att man någon gång når en platå, säger han.

Han tillägger att han inte tror att bostadsrättsägarna ska behöva vara beredd på en krasch av marknaden.

— Ska man blicka framåt så finns det två vågskålar. I minusskålen ligger just nu den generella osäkerheten och planerna på ett eventuell ytterligare skärpt amorteringskrav. I plusskålen ligger låga räntor och veckans besked från Riksbanken om att räntan lämnas kvar på minus 0,5 procent. Bedömare flyttar dessutom fram datumet för när de tror nästa räntehöjning kommer. Vi har också en stark arbetsmarknad och en hög inflyttning till städerna. Därför är det osannolikt med dramatiska fall på kort sikt, säger Staffan Tell.