På scenen trängs tomtar och halmbockar med julkrubba och släde. Den nyhuggna granen är inburen och är redo att bli klädd. Borden som står utplacerade är täckta med juteväv och i taket hänger meter efter meter med ljusslingor som lyser upp den stora ladan.

Ja, på Sägnernas Hus utanför Sandhem är det nu fullt upp med förberedelser inför julmarknaden.

— När vi började för ett par veckor sedan så hade vi julmusik i högtalarna, drack glögg och åt pepparkakor här ute på logen. Allt för att få upp julstämningen, berättar Lars Kyrkeryd, delägare.

Räknar med rekord

Annons

I 20 år har julmarknaden varit ett återkommande inslag i bygden och så även i år alltså. Lars Kyrkeryd och Carina Edlundh räknar med rekord i år vad gäller såväl antal besökare som utställare.

— Vi räknar med minst 6000 besökare och ett 60-tal utställare, säger Carine Edlundh.

Det kommer finnas gott om julklappstips bland utställarna för den som behöver inspiration, hantverk i olika former, mat, godis och hälsoprodukter bara för att nämna några.

Tomten tar napparna

Under de två helgerna som marknaden hålls, den 18-19 november samt 24-26 november, så kommer det förutom utställare finnas ponnyridning, glöggbjudning och en work shop där man får lära sig stöpa ljus. Självklart finns också tomten på plats.

— Det är jättemånga barn som kommer hit och lämnar ifrån sig sin napp till tomten, säger Lars.

— Nappsamlingen skickar vi sen naturligtvis med tomten hem, säger Carina.

Mannen med skägg och röd toppluva kommer dessutom både bjuda på pepparkakor och ta emot önskelistor.

Jul