Norra Billings hembygdsförenings ordförande, Ola Wirtberg hälsade bygdens folk, omkring 300 intresserade välkomna. Därefter följde en strid ström av uppvaktningar, först Dag Lägnesjö som lyckönskade och överlämnade en medlemsskylt från Nätverket för Arbetslivsmuseer i Väst förkortat NAV. Skogshistoriska Sällskapet genom Bengt Stenerås betonade vikten av att värna och vårda den svenska skogen och skogsbrukets historia. Magdalena Åkerström hade under dagen rest från Norrköping för att representera Arbetets Museum.

Ola Wirtberg överlämnade blommor och diplom till Rune Gustavsson och Georg Lans.
Foto: Marianne Johansson

En bukett blommor överlämnades från Väring-Locketorps Hembygdsförening. Ola Wirtberg bad Rune Gustavsson och Georg Lans komma fram för att ta emot Sveriges Hembygdsförbunds diplom och hedersnål med lagerkrans med motiveringen För förtjänstfullt arbete. Överlämnandet till dem gjordes av Jan-Olof Berglund från Hembygdsförbundet.

Relaterat: Hembygdsförening öppnar skogsmuseum

Ola Wirtberg nämnde det omfattande arbete som dessa två herrar lagt ned under tio månader på att flytta alla skogsredskap, sågar och mycket annat från magasinet på Sparresäter till Remningstorp. Kalla vinterdagar var tuffa, det hände att smörgåspåläggen frös fast. De närvarande gav sin uppskattning med långa applåder.

Västra Götalands Kulturnämnds ordförande Conny Brännberg invigningstalade
Foto: Marianne Johansson

Västra Götalands Kulturnämnds ordförande Conny Brännberg invigningstalade och han betonade bland annat vikten av att vårda kulturarvet, föreningslivet och dess utgörande kraft i samhället.

Annons

Sedan var det dags för invigningen. Den sköttes av Lars-Olof Larsson, grundare av museet, genom att han sågade av en granslana och då ljöd en fanfar från en rödglänsande bastuba.

Därefter var det fritt fram att gå in och titta och fritt att hämta kaffe med dopp för att sedan sitta ute kring bord med stolar. Glädjande var att många positiva omdömen om museet hördes.

Till kaffet spelade Lars Persson på såg och durspel med Björn Restin på bastuba och dragspel.

Marianne Johansson

Lars Persson spelade såg och durspel, Björn Restin bastuba och dragspel.
Foto: Marianne Johansson