Under hela fredagseftermiddagen hölls den nya anläggningen öppen för allmänheten. Fritidsbanken var på plats och lånade ut utrustning, så att alla som ville skulle kunna testa de nya skidspåren.

Familjen Eriksson hade åkt ända från Helsingborg för att testa. Förutom ett besök hos släkten i Skaraborg blev det också en heldag på Billingen.

– Det är jätteroligt att kunna åka skidor här. Vi har varit i Mulleriket också. Det känns väldigt trevligt, konstaterade Carolina Eriksson.

Maken Jesper Eriksson håller med:

– Ja, det är mysigt här och får satsningen många att använda berget så är det ju bra. Nu känns det lite som att det är vinter på riktigt.

Det var också många som hittat till skidstadion under invigningsdagen. Familjen Birath laddade inför kvällens tävling Konstsnöracet som klubbarna i Billingens skidallians ordnar varje år.

– Det blir roligt med många nya spår att åka och när det kommer snö så får man snabbt igång spåren, konstaterar Johan Birath, som själv tävlar en del, precis som dottern Selma.

Den nya anläggningen omfattar sex nya slingor och totalt tio kilometer konstsnöspår, som tagit ett år att färdigställa. Under den tiden har spåren både breddats och blivit fler.

– Nu har Skövde ett av Sveriges längsta konstsnöspår, konstaterade kommunalrådet Ulrica Johansson belåtet i samband med att hon invigningstalade.

Annons

Hon höll också i ena änden av det blågula bandet som åkarna i barnklassen i Konstsnöracet fick åka under i stället för att på traditionellt sätt klippa av det. Under kvällen tävlade sedan över 180 åkare på fyra olika banor, där den längsta sträckte sig över fyra kilometer. Seniorklassen fick åka flera varv och avklarade totalt 16 kilometer, juniorerna 12 och de yngre 5 eller 2,5 kilometer, medan de allra yngsta skidade 1,5 kilometer.

LÄS MER: Skidexpressbussar ska ta de åkande till Billingen

LÄS MER: Då invigs konstsnöspåret