Det är allhelgonahelg 2016 och senare på kvällen ska den allra första snön falla. Då ska också Peter Karsäter sätta sig i bilen och köra i panik, med en hand på ratten och den andra som stöd för att hålla sin äldsta dotter upprätt i sätet intill. Han ska prata oavbrutet, fråga hur hon mår och säga att allt kommer ordna sig. Om han slutar kommer hon kanske att dö?

Profilen: Ines Karsäter

Ålder: Fyllde 9 år i mars.

Familj: mamma Terése, pappa Peter, syskonen Levi, 6 år, och ..

Profilen: Ines Karsäter

Ålder: Fyllde 9 år i mars.

Familj: mamma Terése, pappa Peter, syskonen Levi, 6 år, och Elsie, 4 år.

Intressen: Sjunga och dansa och spela tv-spel.

Läser: Lasse-Maja.

Roligast i skolan: Matte och no.

Vill bli: Någon som tar hand om djur.

Bara några timmar tidigare har de suttit tillsammans i soffan, hela familjen. Ätit lördagsgodis och tittat på film. Nu har barnen somnat och kvar i soffan sitter föräldrarna, när de plötsligt hör Ines dörr öppnas på nedervåningen.

Hon gnyr av smärta. ”Jag har ont i huvudet”, lyckas hon få fram.

— Vi bär in henne till sängen igen. Hon slår sig för pannan och sparkar med benen och säger att hon är rädd. Vi tror först att det är migrän, säger Terése Karsäter.

De ringer 112 men uppmanas att kontakta 1177. Där kommer de inte fram.

Samtidigt blir Ines sämre och sämre. Hon kräks och kroppen blir lealös, likt en liten bebis. Föräldrarnas magkänsla säger att det här är något annat än migrän.

Till slut bär Peter ut Ines i bilen för att själv köra in henne till akutmottagningen.

Berättelsen är dramatisk, en dramatik som förstärks av kontrasterna i den så vardagliga kuliss den berättas i. Utanför fönstren ett renoveringsdån när familjens suterränghus får ny fasad. På matbordet en bukett nyplockade vitsippor. Ines långa ljusa hår flätat längs ena sidan, hennes ansikte prytt av torkade vattkoppor. Här pågår livet.

Fakta: Arteriovenös missbildning

AVM (arteriovenös missbildning) är en medfödd missbildning i blodkärlen, som innebär att ..

Fakta: Arteriovenös missbildning

AVM (arteriovenös missbildning) är en medfödd missbildning i blodkärlen, som innebär att det inte finns något normalt kapillärnätverk mellan artär och ven.

Därmed kan artärblodet rinna direkt till vensidan med ett större tryck än vanligt. Venernas väggar är svagare än artärernas, och de kan plötsligt brista när högt flödestryck riktas mot dem.

AVM ligger ofta i storhjärnan, men kan även förekomma i lillhjärnan och ryggmärgskanalen.

Symtom på icke-brusten AVM kan vara migränliknande ständig huvudvärk, epilepsi, förlamningssymtom eller ökat tryck inne i huvudet.

Det första symtomet på brusten AVM kan vara mycket hård huvudvärk, förlamningssymtom och medvetslöshet.

Källa: hus.fi

Familjen får leta i minnet för att dra fram detaljerna från den stormiga lördagskvällen i början av november. De har gått igenom händelseförloppet så många gånger, inte minst i början efteråt.

På den skiktröntgen som gjordes när Ines kom in till akuten, framträdde en stor hjärnblödning på höger sida. Hon fördes i ambulans till Linköping, Peter fick åka taxi efter. Morgonen därpå anslöt också Terése.

Där fick de veta att Ines hade en medfödd kärlmissbildning och att det var den som nu brustit. Hon måste opereras.

— När hon sövdes ner brast det totalt för mig. Den känslan, är det här sista gången vi ser henne? säger Peter.

— Det var vidrigt. Men på något sätt hade vi ändå känslan av att allt skulle gå bra. Eller om det känns så för att man inte riktigt vill ta in vad det är som händer, säger Terése.

Sammanlagt var Ines sövd i tolv timmar, varav operationen pågick ungefär halva tiden. De missbildade kärlen brändes bort, 30 milliliter blod tömdes ut.

När hon vaknade igen kunde hon inte lyfta varken vänster hand eller fot. Hela vänster sida var försvagad.

— Det var tal om både rehab, talpedagoger och arbetsterapeuter. Men det fanns inget behov av det, vi märkte ganska fort att hon snabbt blev bättre, säger Peter.

De första dygnen efteråt var tunga. Ines sov mycket och upplevdes apatisk. Grät och hade svårt att se sitt uppsvullnade ansikte i spegeln.

När familjen fick flytta till en barnavdelning kom vändningen. Där fick Ines träffa sjukhusclowner, aktivera sig i lekterapin och börja träna upp finmotoriken med hjälp av många omgångar spelet Othello.

Redan på torsdagen, fyra dagar efter operationen, fick de åka hem.

— Vi blev oerhört glada men förvånade. Vi firade med pizza när vi kom hem, säger Terése.

I tre veckor var de hemma helt. Sedan började Ines så sakta få komma tillbaka till skolan, i början bara med små korta besök.

— När jag kom till fritids ville alla komma fram och titta. Jag sydde 28 stygn, säger Ines och drar med handen längs benan på huvudet. Där gick kirurgerna in via en långsmal remsa.

I efterhand har de fått veta att blödningen gick utåt mot pannan och att Ines, om den istället hade gått inåt, hade blivit totalförlamad.

— Kirurgen sa att det var 50/50 och att det var slumpen som avgjorde det. Men vi har en tro på Gud och känner stor tacksamhet, till honom och till den duktiga kirurgen, säger Terése.

— Det är så lätt att gnälla på hur mycket skatt man betalar och vart alla pengar egentligen går. När man själv berörs och inser hur fantastisk vård vi har, känner man bara att man skulle kunna betala ännu mer, säger Peter.

Kärlmissbildningar likt Ines kan man leva med ett helt liv utan att veta om det. Det är, har familjen fått förklarat för sig, en liten del av befolkningen som går runt med en tickande bomb i huvudet. Den där blixtrande huvudvärken har ett namn: åskknallshuvudvärk.

Men det finns ingen ärftlighetsfaktor, något de varit noga med att få svar på.

Och ju mer livet återgått till det normala, med husrenovering, vattkoppor i omgångar och vitsippor som slår ut i backarna, desto mer overkligt kan det de har varit med om kännas. De beskriver det som en mardröm som de vaknat upp ur. Samtidigt räcker det med ett litet knäpp från Ines dörr om kvällarna för att de ska kastas tillbaka till rädslan igen.

— En sådan här sak får en att stanna upp och fundera över vad man prioriterar i livet, det ger perspektiv. Det är kanske inte viktigast i världen att jag städar undan i köket, vad gör det om det står medan jag är med barnen istället? Samtidigt är det så lätt att det börjar rulla på igen, det är något man får försöka kämpa emot, att inte falla tillbaka i samma vardag utan behålla det där perspektivet, säger Peter.