Vildsvinsparet Lovart och Lillan huserar i ett vackert och rejält tilltaget hägn ute i Ekehagens forntidsby i Åsarp sedan 2012.

— Lilla är faktiskt född här ute, Lovart har sitt ursprung i trakterna av Koberg utanför Trollhättan, säger Egil Josefsson.

Varje år har de fått kultingar vid just den här årstiden.

— Det är helt perfekt att födseln sker så här två veckor innan vi öppnar portarna för säsongen när det gäller inbokade grupper från olika skolor. Barnen brukar verkligen uppskatta att få se de små kultingarna busa runt inne i hägnet, förklarar Egil Josefsson.

Nio är rekord

Tidigare år har den största kullen bestått av åtta kultingar, nu blev det nio stycken denna gång.

Annons

— Vildsvin som går i hägn och matas dagligen får som regel några fler kultingar är sådana som lever ute i det fria, fortsätter Josefsson.

Just vildsvin var varit ett slags kännetecken för Ekehagens forntidsby ända sedan anläggningen såg dagens ljus för snart 35 år sedan.

— Ja, vildsvin har vi haft hala tiden och de har genom årens lopp lockat väldigt många människor hit till Ekehagen, man kan säga att det har kommit folk från hela landet för att se dem.

Något speciellt

Hur kan det vara så?

— Jo, vildsvin är ett mytomspunnet djur och har så varit sedan urminnes tider. Folk ser på vildsvin med en slags skräckblandad fascination, så fortfarande idag, trots att nu vildsvin finns utspridda över stora delar av landet, tycker folk att det är något alldeles speciellt att komma hit och titta på dem, inte minst när de nyligen har fått ungar.

Det var i fredags som Lillan nedkom med sina nio kultingar och av allt att döma mår både föräldrar och barn bra så här efteråt.

— Vi har ju ännu inte öppnat anläggningen för säsongen, men på onsdag eftermiddag/kväll finns det en chans att få träffa vildsvinen. Vi har nämligen ett arrangemang i form av en kulturkväll med Maria Vretemark då, men innan dess går det bra att, utan kostnad, komma och titta på vildsvinen i sitt hägn, summerar Egil Josefsson.