Det var i lördags som Nathalie Juhlin från Skaraborg tog initiativet att starta gruppen.

Vad tycker du?

Är tafsande ett stort problem ute på krogen? Skriv och berätta din syn

aktuellt@vgt.se

Vad tycker du?

Är tafsande ett stort problem ute på krogen? Skriv och berätta din syn

aktuellt@vgt.se

– Jag vill få ut budskapet till så många som möjligt och på Facebook har man möjligheten att göra det. Många ska få komma till tals och berätta sina erfarenheter. Många som lever familjeliv är inte ute på krogen så ofta och ser inte vad deras döttrar och pojkar är med om, säger hon.

Ämnet sexualbrott har legat henne varmt om hjärtat länge då hon själv har varit utsatt. Och när hon senast var ute på krogen blev hon tafsad.

Annons

– Då var det så uppenbart normaliserat och jag har tröttnat på hur man blir behandlad av killar, ung som gammal, vit som inte vit. Den kvällen tänkte jag gå hem tidigare i ren protest men då skulle "de" ju vinna så jag stannade kvar. När jag går ut vill jag kunna dansa, ha roligt och slippa sexuellt ofredande, säger hon.

Var sker det mest på krogen?

– På alla ställen. Men på dansgolvet där utrymmet är lite mindre och folk står lite tajtare är det lättare att slinka in med en hand eller trycka sitt kön mot någon.

Hur ska man få bukt med det här?

– Jag tror inte att det finns ett enkelt svar. Men jag uppmanar tjejer att prata med vakter och göra polisanmälan om det sker. Många är kanske inte medvetna om att tafsande klassas som ett brott. Om anmälningarna ökar sätter vi ner foten. Det borde få folk att reagera och då kanske polisen får mer resurser. En polisanmälan leder sällan till något men den kan hjälpa någon annan framöver.

– Sedan måste föräldrar släppa sina telefoner och prata med sina barn, framförallt söner. Sätta gränser och lära dem vad som är okej och inte okej. Det är inte okej att ta på någon som inte sagt ja eller ligger däckad.

Varför håller vissa män på med sånt här på krogen? Har de svårt att förstå signaler eller är de ouppfostrade?

– Det kan vara en kombination. I alla tider har man skyllt på pojkstreck om killar sprungit in i tjejernas omklädningsrum när de duschat och det har inte fått några konsekvenser. Sedan är det väl så att vissa män är desperata och alkohol hjälper inte till.

Hon tror att ett steg i rätt riktning är att vakter cirkulerar vid dansgolvet.

– När de står vid dörren ser de ju inte vad som sker.

SN har tidigare skrivit en artikel i ämnet.