Skövde kommun avråder nu alla från att bada vid Stora badviken i Simsjön. Efter att badvattenprover togs den 27 juli har det visat sig att badvattnet är otjänligt. På sin hemsida skriver kommunen: "Från och med nu och framåt avråder vi alla badgäster från att bada vid badplatsen."

Halten av tarmbakterien intestinala enterokocker var mycket hög. Det innebär att det är ohälsosamt att bada i vattnet och att svälja det. Spår av tarmbakterien indikerar på avföringspåverkan från djur eller människa.

Annons

— När halten är hög av denna bakterie ökar risken för att det finns andra sjukdomsframkallande bakterier i vattnet, säger Amanda Lidström, miljöinspektör på Miljösamverkan Östra Skaraborg.

Tarmbakterien är alltså inte farlig i sig, men kan visa på andra besvär.

— Du blir inte sjuk av denna bakterie, men den indikerar att det kan finnas andra du blir sjuk av. Sjukdomar med symtom som magsjuka, diarré och kräkningar.

Alla badplatser där prover togs under samma dag i Skövde kommun fick godkända resultat, alla utom Stora badviken. Andra badplatser vid Simsjön var fullt tjänliga. Under måndagen kommer varningsskyltar att sättas upp och nya prover kommer att tas imorgon med svar om några dagar.

— Vi hoppas att det beror på naturliga orsaker. Det kan bero på stillastående vatten eller på en ökad mängd fåglar. Vi inväntar svar från den andra provtagningen, säger Frida Anderstedt, enhetschef för Fritidsavdelningen i Skövde

Skövde Nyheter rapporterade bara för några dagar sedan om badloppor i Simsjön. Det riktiga namnet på lopporna är cerkarier och är egentligen larver till en fågelparasit. De kan borra sig in några millimeter i huden på människor som badar. För mänskliga badare kan det leda till besvär med kliande utslag, men parasiterna är ofarliga.