På måndag kväll startar Musikhjälpen i Falköping och håller på i dagarna sex. Hela 38 band och artister står på scenen varenda kväll fram till lördag. Då blir det musik från tidig eftermiddag fram till sena kvällen.

Alla banden dag för dag

Måndag: Marcus Wilsson, Falköpings Gospel, Erik Törnqvist, Ivory Dogs, Tove Ahlrik.

Tisdag: Anim..

Alla banden dag för dag

Måndag: Marcus Wilsson, Falköpings Gospel, Erik Törnqvist, Ivory Dogs, Tove Ahlrik.

Tisdag: Animan, Mats Svanteman, Skipping Sleep, Per "Berra" Andersson, Frontline band.

Onsdag: VsD Music, House of threes, The Mop Tops, Nynningen

Torsdag: Acoustic 2, Our Home, Savant, Little Sunday, Seasons of Fall, Flying Cow

Fredag: Oestes, Edvin Servisic, Martin Forsmoo, Joakim Wilow, Mo Brodén, Mr. Melo

Lördag: Peter Höglander, Dennis Odell, Helde Folksingers, Sara Leneer, Mikaela Alfvén, Johanna Lindblom, KAZ, Tomas Nilsson och Bengt Nilsson, 30 minutes of Bruce, Kim Nilsson och Jonnie Täll, Cecilia Kallin, White Water Stringband.

Initiativtagare till eventet i Falköping är Marcus Wilsson. Han har lång erfarenhet av att ordna lokala musikarrangemang i Falköping som Maratonrock och Tusen volt.

— Förra året när jag satt och kollade på Musikhjälpen på tv slog det mig att detta borde vi göra i Falköping också. Nu höstas kom jag på att det är ju snart och tog kontakt med Tomas Nilsson, Studiefrämjandet och Peter Fredholm, restaurangchef på O`Learys, berättar han.

De tre känner varandra sedan tidigare och varken Peter Fredholm eller Tomas Nilsson tvekade en sekund om att haka på.

— Det är en alldeles lysande bra idé, säger Tomas Nilsson.

Musik hela veckan

Marcus Wilsson tänkte från början att det skulle räcka med en kväll men i takt med att artisterna tackade ja utökades arrangemanget.

Annons

De 38 banden och artisterna som deltar står för en härlig bredd, allt från progg och bluegrass, till folkpop, club och gospel.

Bland annat medverkar Nynningen, en av de största proggbanden och med bandmedlemmen Nicke Ström som spelat med legendariska Nationalteatern. Marcus Wilsson själv bjuder på Bruce Springsteen-låtar. Tomas Nilsson och kollegan Bengt Nilsson kör en kavalkad med låtar av Pugh Rogefeldt. Cecilia Kallin, Falköpings egen stjärna på den nationella musikhimlen, finns också med på listan med artister. The Mop Tops, Frontline band och Helde Folksingers är andra kända band.

Uppföljare nästa år?

Artisterna ställer upp gratis. Det är entréavgifter, frivilliga bidrag och lotteriförsäljning som går till det välgörande ändamålet.

Peter Fredholm hoppas på ett bra arrangemang, så bra att det kan återkomma nästa år och då än med utvecklat, med fler företag som är med och bidrar till insamlingen.

Och om någon skulle ha tänkt tanken att musiklivet i Falköping är på nedgång visar detta på motsatsen.

— Oavsett insamlingen bevisar detta att det går att göra ett arrangemang sex dagar i rad med så många akter, säger Tomas Nilsson.

Musikhjälpen är ett insamlingsevent som funnits i Sverige sedan 2008. Det sänds direkt dygnet runt i P3 och i SVT/SVT Play för att tillsammans med Radiohjälpen uppmärksamma och på olika vis samla in pengar till en undangömd humanitär katastrof. I år är temat "Barn i krig har rätt att gå i skolan"

I år sker direktsändningen från Örebro den 12-18 december. Artister uppträder och kända människor kommer på besök för att engagera sig. Publikens låtönskningar bidrar till insamlingen.

Pop