Miljöpartiet har utsett Moderaterna till huvudmotståndare i valet. Samtidigt regerar Miljöpartiet i Västra Götalandsregionen tillsammans med Moderaterna och de övriga borgerliga partierna.

– Vi tar inte så hårt på vad språkrören säger i riksdagen. Det är rikspolitik. Vi kör tillsammans på många ställen, som i Hallands och Värmlands läns landsting. I Helsingborg och Växjö finns också väl fungerande samarbeten, säger regionrådet Johnny Magnusson (M).

Även Ulrika Frick, regionrådskandidat för Miljöpartiet, menar att det är skillnad på riks- och regionnivå.

– Vi är alla nöjda med det samarbete vi sitter i nu. Det tror jag är ömsesidigt från alla håll, säger hon.

Är det inte lite konstigt att Miljöpartiet pekar ut Moderaterna som huvudmotståndare och samtidigt regerar med partiet i en av Sveriges största regioner?

–Vi är tydliga mot riksorganisationen att det fungerar bra och de ser också att det fungerar bra. Vi får igenom mycket av vår politik, säger Ulrika Frick.

Grönblå samverkan som utgörs av Miljöpartiet och de fyra borgerliga partierna bildades efter valet 2014 för att uppnå en majoritet. Frågan är om samarbetet överlever valet.

- Det är som det är med ett val. Det öppnar alla dörrar. Vi får se vad valresultatet blir, säger Ulrika Frick.

Skulle Miljöpartiet kunna gå över till att styra med andra partier i Västra Götalandsregionen?

Annons

– Det är klart att alla dörrar är öppna. Det vi säger tvärnej till är Sverigedemokraterna. Vi ligger för långt ifrån varandra för att vi ser att det skulle kunna fungera överhuvudtaget. Med Socialdemokraterna har vi styrt förut i regionen, så det finns en plattform för det, säger Ulrika Frick.

Johnny Magnusson säger att han försöker hålla ihop Grönblå samverkan så gott det går och att han är nöjd med samarbetet. Men hur mån är han om att ha kvar Miljöpartiet? Om de fyra borgerliga partierna skulle få egen majoritet, skulle Miljöpartiet få vara kvar i stugvärmen?

– Det är väldigt hypotetiska frågor. Vi har svårt att få egen majoritet. Men för min del kan vi gärna ha med Miljöpartiet ändå. Men det är upp till även de andra partierna, säger Johnny Magnusson.

Finns det andra partier som Moderaterna skulle kunna tänka sig att samarbeta med?

– Vi tycker att vi har hittat en bra konstellation. Nästa steg vore en storkoalition, det är ett ganska långt steg att ta. Vi har sett det i andra länder, en del lyckade men de flesta inte lyckade, säger Johnny Magnusson.

Det parti Johnny Magnusson syftar till samarbete med i en storkoalition är Socialdemokraterna.

– Vänsterpartiet är uteslutet. Sverigedemokraterna är inte att tänka på just nu, säger han.

Johnny Magnusson säger att han personligen står till förfogande för att även efter valet fortsätta att leda styret av regionen, som han gör nu som regionstyrelsens ordförande.

Birgitta Losman är Miljöpartiets gruppledare och regionråd, men rotationsprincipen inom Miljöpartiet hindrar henne från att fortsätta efter tre mandatperioder i regionfullmäktige. I mars blev istället Ulrika Frick vald till regionrådskandidat. Hon är etta på två av Miljöpartiets valsedlar i regionen, bland annat västra där hon kommer ifrån.

Ulrika Frick är idag ordförande i kollektivtrafiknämnden, vilket hon varit nu i två mandatperioder. Förra mandatperioden var hon också ersättare i regionstyrelsen.