Den äldre brodern och hans advokat kommer att överklaga beslutet till Högsta domstolen (HD).

Bakgrund: Detta har hänt

Söndag 7 juni: 17-åriga Lisa Holm stänger kaféet i byn Blomberg på Kinnekulle och sms:ar till..

Bakgrund: Detta har hänt

Söndag 7 juni: 17-åriga Lisa Holm stänger kaféet i byn Blomberg på Kinnekulle och sms:ar till föräldrarna att hon är på väg hem på sin moped. När hon inte kommit hem åker en av föräldrarna till kaféet och hittar mopeden parkerad med nycklarna i. Försvinnandet anmäls till polisen.

Måndag 8 juni: Polisen klassar fallet som särskild händelse. En handske hittas i ladan mittemot kaféet.

Tisdag 9 juni: Polisen går ut med namn och bild på flickan. Delar av en mobiltelefon hittas.

Onsdag 10 juni: Brottsrubriceringen uppgraderas från olaga frihetsberövande till människorov. Missing people sätts in i sökarbetet. Flera föremål som tillhör Lisa Holm hittas.

Torsdag 11 juni. Polisen har fått in 700 tips och har genomfört ett hundratal förhör.

Fredag 12 juni: Ytterligare fynd görs. Tre personer, två män och en kvinna, förhörs om försvinnandet. En kropp hittas i sökområdet.

Lördag 13 juni: Polisen bekräftar att det är Lisa Holm som hittats död. De tre som hämtats till förhör anhålls natten till lördag. Två är misstänkta för mord och en för grovt skyddande av brottsling.

Söndag 14 juni: Fullsatt i Sankta Helena kyrka i Skövde när det hålls minnesgudstjänst för Lisa Holm.

Måndag 15 juni: Högen av blommor, ljus och hälsningar växer utanför kaféet. En av de misstänktas advokat hoppar av målet efter anmälan om jäv.

Tisdag 16 juni. De båda männen häktas i Skaraborgs tingsrätt på sannolika skäl misstänkta för mord, den högre misstankegraden. Kvinnan häktas, skäligen misstänkt för grovt skyddande av brottsling.

Tisdag 23 juni: Bröderna som överklagat häktningsbeslutet blir kvar i häktet efter beslut i Göta hovrätt. Kvinnan släpps.

– Det var inte vad vi hade yrkat på, vi överklagar någon gång under dagen, säger den äldre broderns advokat Inger Rönnbäck.

Advokaten berättar att de ser fram emot prövningen i HD och att de tar en dag i taget.

— Vi anser att bevisläget inte stämmer för häktning av sannolika skäl och min klient har hela tiden sagt att han är helt oskyldig, säger Inger Rönnbäck

Några timmar efter beslutat att låta 35-åringen stanna i häktet kom beskedet att också den 31-årige brodern blir fortsatt häktad.

– Jag är självklart nöjd med att hovrätten delar min och tingsrättens uppfattning, säger vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm till TT.

Kvinnan släpps

Annons

Däremot släpps kvinnan, som är gift med en av männen och suttit häktad misstänkt för grovt skyddande av brottsling. Det blev inga häktningsförhandlingar för advokaten Håkan Johnsson som tog över för dagen istället för kvinnans ordinarie försvare.

— Det är givetvis positivt det som hänt, hon har hela tiden motsatt sig misstankarna, säger Håkan Johnsson.

Chefsåklagaren hade till i dag på sig att få upp misstankegraden till sannolika skäl för att kvinnan skulle förbli frihetsberövad. Så blev det inte.

– När det gäller kvinnan som häktades som skäligen misstänkt har jag haft en vecka på mig att stärka bevisningen och det har jag inte lyckats med, säger Lars-Göran Wennerholm.

Enligt honom finns fortfarande ett stort material som väntar på analys hos Nationellt forensiskt centrum i Linköping.

– Jag vill inte gå in på några detaljer men vi väntar med intresse på de resultaten.

Avspärrningar hävs

Kvinnan har inte belagts med några restriktioner. Avspärrningarna kring hennes och brödernas bostad har också hävts.

De båda bröderna häktades i förra veckan, men bådas försvarare överklagade Skaraborgs tingsrätts beslut att häkta dem på sannolika skäl misstänkta för mordet.

Göta hovrätt går dock på tingsrättens linje i båda fallen. Rätten fann heller inte att någon muntlig förhandling, som de både misstänkta begärt, var nödvändig.