Stressen som finns i samhället påverkar även barnen, menar Mona Eriksson Wallgren. Hon jobbar i förskolan och märker att tempot är väldigt högt för många barn.

– För fem år sedan började jag med yoga, och jag mådde mycket bättre. Jag tänkte då att det passar även för barn, säger hon.

Annons

Sedan vårterminen 2017 arrangerar hon genom Studieförbundet Vuxenskolan klasser för barn på tisdagskvällar. De är uppdelade i två grupper, fyra till sex år, och sju till elva.

Mona använder sig ofta av teman. När tidningen var på besök handlade det om att föreställa sig små djurungar som behövde hjälp med att våga. Barnen fick bland annat låtsas att de hjälpte en liten harunge som inte vågade hoppa och en fågelunge som inte vågade flyga ur boet. Efter det fick de föreställa sig att de vilade i mjuk, grön mossa i skogen.

– Sen har vi kompisyoga när barnen får samarbeta i olika övningar. Jag blandar ofta in lek och har olika teman.

Iris Sandelin, 4,5 år, och Alva Lindqvist, 6 år, visar upp några övningar. En av dem går ut på att sitta rygg mot rygg och känna varandras andetag.

– I slutet av passen vill barnen, särskilt i den äldre gruppen, väldigt gärna göra avslappningsövningarna. Det är jättebra om de får med sig de här verktygen från början, och kan varva ner, istället för att lära sig det när de blir vuxna, säger Mona Eriksson Wallgren.