Cecilia Widegren från Vara fick flest kryss i regionvalet så snart möjligheten till personval infördes för 20 år sedan och blev då ordförande i regionstyrelsen. Hon har haft Skaraborgs första mandat för Moderaterna i riksdagen i 16 år, alltid som en följd av personkryss. Chanserna bör vara goda att det blir likadant i årets val, där Widegren är placerad på plats tre på Moderaternas riksdagslista för Skaraborg.

– Jag tror att det är väldigt viktigt att ha ett långsiktigt engagemang för att göra skillnad, säger hon.

I årets val står Widegren på plats tre på Moderaternas Skaraborgslista, efter Sten Bergheden, Mariestad och Anders G Johansson, Skövde. Moderaterna har fortfarande två mandat i Skaraborgs valkrets. Vid förra valet blev både Cecilia Widegren och Sten Bergheden invalda i riksdagen på personröster. Cecilia Widegren låg i topp med 3402 personkryss.

Hur det kommer att gå i årets val vill hon inte spekulera i nu innan rösträkningen är färdig.

– Vi får se vad som händer i morgon och i övermorgon.

Under årets valkampanj har hon arbetat på samma sätt som hon brukar.

– Jag har gjort som jag alltid har gjort. För mig handlar det inte om att vara aktiv tre veckor före valet. Det är viktigt med det långsiktiga engagemanget för de frågor som folk där du bor tycker är viktiga. Det ger ett gehör. Jag har ju alltid som företrädare försökt vara där skaraborgarna är och lyfta fram det som är unikt med oss, det som behövs för att vi ska kunna leva i våra bygder.

Annons

För att bli invald på personkryss krävs att en kandidat har fått minst fem procent av partiets röster i valkretsen, vid val till riksdagen. När Cecilia Widegren första gången valdes in i riksdagen som personvald fick en så stor andel som 14 procent av rösterna.

– Jag tycker och har alltid tyckt att politiken varit alldeles för anonym, det är en del av politikerföraktet. Därför har jag alltid varit tydlig i sakfrågorna, jag tro att det är bra för demokratin. När vi ser på våra duktiga lokala företrädare är det personer och frågor som kombineras. Jag har drivit en Skaraborgspolitik som lyfter fram vem jag är.

Val