Klockan nio på onsdagsmorgonen inledde valnämnden i Falköping räkningen av de förtidsröster som lämnades på valdagen den 9 september.

På sammanträdet räknades också utlandsröster.

De 558 förhandsrösterna, och strax under 100 rösterna lagda utomlands, kunde ha ändrat den preliminära fördelningen av mandaten i kommunfullmäktige som gjordes efter räkningen i valdistrikten på valnatten.

Det skiljde bara 40 röster från att Moderaterna skulle ta ett av Socialdemokraternas mandat.

Men när alla röster gåtts igenom och kontrollräknats vid halv fem på onsdagseftermiddagen stod det klart att mandatfördelningen stod sig, med åtta mandat för Moderaterna och 16 för Socialdemokraterna. I kommunvalet fick Socialdemokraterna 130 och Moderaterna 60 av de röster som räknades på onsdagen.

Alla röster, som kom med röstkorten, stämdes av mot röstlängden innan kuverten med röster lades i valurnan.

Vid räkningen av de sista förtidsrösterna delas inte rösterna upp på valdistrikt, lämnas få röster på ett distrikt finns risk att valhemligheten kan röjas. Istället samlas alla röster från Falköpingsvalkrets i en urna.

Valnämnden hade också att ta ställning till röster som uppfattats som tveksamma under sammanräkningen i vallokalerna, om de skulle ogiltigförklaras eller inte.

I kommunvalet noterades 15 ogiltiga, bland annat en på Kalle Anka-partiet.

Valnämndens sammanträde är offentligt, vem som helst kan följa rösträkningen. Cirka 15 personer fanns i kommunfullmäktiges sammanträdeslokal på förmiddagen, där rösträkningen genomfördes, de flesta av dem lokala politiker från olika partier, bland dem ersättare i valnämnden.

Annons

Efter den preliminära sammanräkningen av röstutfallet skickades alla röster till Trollhättan i förseglade påsar, där länsstyrelsen genomför kontrollräkning. Länsstyrelsen kommer också att räkna personkryss.

Riksdagsvalet ska vara fullt ut färdigräknat på fredag, valen till kommun och region ska vara helt färdigräknade en vecka senare.

Relaterat: Münch (SD) om tappet i kommunvalet
Relaterat: M ska försöka få ihop alliansen
Relaterat: Framåt för V – MP tappar ett mandat: "Man blir rädd för motsatsen av vår politik"
Val