Miljöpartisterna Janette Leinonen och Emil Forslund tycker att vatten på flaska är en onödig utgift och en inte hållbar konsumtion av vatten med tanke på transporterna som krävs av alla vattenförpackning och skräpet som vatten på flaska genererar.

I en motion föreslår de att Skövde kommun och de kommunala bolagen ansöker om att kranmärka sin verksamhet. Det innebär att kommunen ska välja kranvatten i sina verksamheter istället för flaskvatten och visa att man ta ställning för miljön. Kranmärkningen kostar ingenting och ansvaret för att följa upp arbetet ligger på verksamheten som ansöker om märkningen.

Kranvatten är dessutom ett billigare alternativ, 4 öre per liter kostar det.

"Flaskvatten kostar minst 250 gånger så mycket som kranvattnet och kräver dessutom minst 300 gånger så mycket energi för att framställas. Att välja kranvatten istället för flaskvatten är ett enkelt sätt att bidra till en bättre miljö. Genom att Kranmärka Skövde Kommun och de kommunala bolagen kan vi bättre utnyttja vårt goda kranvatten och spara på Skövdebornas skattepengar", skriver MP i sin motion.

Nu är det upp till kommunfullmäktige att ta ställning till förslaget.