Kinnekulle bryggeri blir nya hyresgäster i Böjabagarns gamla lokaler i Timmersdala som numer ägs av Björn Blomqvist som äger och driver Gulf-stationen.

Nu får "Tappen" ett mikrobryggeri som granne.

— Vi kommer att börja jobba med lokalen i oktober fram till december. Vi lär vara igång någon gång efter årsskiftet, säger Göran Cornelius, ägare till Kinnekulle bryggeri.

Bryggeriet startade 2002 och har haft sin verksamhet i en hyrd lokal på Brunnsgården i Forshem. Gården är nu ute på försäljning, därför flyttade bryggeriet ut i juli.

Just nu har de öl upplagrat, men de hoppas komma igång med produktionen så snart som möjligt nästa år. De nya lokalerna gör också att bryggeriet kan utöka.

— Vi satsar på att utöka ordentligt och räknar med att satsa på att finnas på Systembolaget också. Vi har hållit på i 15 år och har fått många förfrågningar om var man kan hitta oss på Systembolaget, säger Göran Cornelius.

Hittills har det inte gått, utan ölet går att dricka på pubar och barer i Skaraborg.

Annons

I Sverige har mikrobryggerier blivit väldigt populärt och det poppar upp nya mikrobryggerier överallt. Det gör det möjligt för Kinnekulle Bryggeri att utöka sin verksamhet nu.

— Det är tack vare att konsumenter blivit så duktiga på öl och efterfrågar mer smakrika och spännande ölsorter. Mikrobryggerier kan jobba med mer smaker och spännande experiment, säger Göran Cornelius.

Totalt tillverkar de idag 10 olika ölsorter. En öl som Kinnekulle Bryggeri är lite mer känd för är Forshem Ale, en så kallad summer ale.

— Den efterfrågas fortfarande, så vi brygger den varje år. En öl vi bryggt som efterfrågas fortfarande tog vi fram i samband med invigningen av Medeltidens värld i Götene. Den heter Varnhems kloster ale den gjorde vi egentligen bara det året, men folk frågar fortfarande efter den. Den är så speciell så antingen älskar man den eller hatar den. Vi får se om den går i produktion igen.

Även om Kinnekulle bryggeri nu flyttar från Kinnekulle till Billingen kommer de att behålla sitt namn.

— Det är så inarbetat och vi jobbar över hela Skaraborg, så vi håller kvar det namnet, säger Göran Cornelius.

I de nya lokalerna i Timmersdala kommer även ett gäng hembryggare från Skövde att flytta in.

— Det blir spännande att se vad vi gör, de är duktiga och har många roliga idéer.