Fotbolls-VM 2018 går i Ryssland mellan den 14 juni till 15 juli. I förslaget påpekar Persson-Riis att det är en tidsperiod då man kan förvänta sig att det är ett behagligt väder, samt att det kommer att vara bra TV-tider med svenska ögon sett. Av den anledningen menar han att arrangemanget borde vara extra lämpligt att visa på storbildsskärm.

– Vi satt ett gäng på Rådhuset i somras. Det var en fin kväll och rätt mycket folk ute. Då kom vi in på VM och konstaterade att det ser ganska bra ut för Sverige att kvalificera sig, berättar Mikael.

– Sen kom vi på att det vore häftigt att ha en storbildsskärm någonstans där många kunde samlas och se matcherna tillsammans. Jag tror det skulle bli en bra känsla på orten att ha ett sådant arrangemang, tillägger han.

Annons

När idén var väckt funderat Mikael på hur han skulle ta den vidare och kom då på tanken att formulera ett medborgarförslag på temat, vilket han nu alltså gjort.

I förslaget menar Mikael att skärmen lämpligtvis kan placeras på Hertig Johans torg eller vid Boulognersjön. Han hänvisar också till Karlsborgs kommun, som hade en storbildsskärm uppsatt vid kanalen under senaste EM och då sände alla matcher, vilket var uppskattat där.

Vad det skulle kosta har han däremot ingen uppfattning om.

– Jag vet inte om det är genomförbart, men skulle det bli av tror jag många tycker att det är en bra idé och det skulle komma många till gagn, säger Mikael.

Än är det inte klart att Sverige faktiskt kommer att vara med i VM. Självklart skulle det vara absolut bäst med tanke på publiktillströmningen men Persson-Riis tror att även andra VM-matcher lockar publik.

– Jag hoppas givetvis att Sverige är med men det finns mycket annan bra fotboll att titta på också, säger Mikael Persson-Riis.

Nu ska medborgarförslaget gå igenom den kommunala beslutsprocessen. Sedan återstår att se vilken respons det blir. Kanske blir det en månadslång fotbollsfest på offentlig plats någonstans i Skövde. Förhoppningsvis med det svenska landslaget som en viktig del av helheten.