Den stora snackisen de senaste veckorna har varit - håll i er - vädret.

Just det. December är en varm månad i år. Riktigt varm.

— Vanligtvis har vi temperaturer som ligger kring noll grader. Det här är riktigt, riktigt milt för att vara december, har meteorologen Lovisa Andersson tidigare sagt.

Midsommardugligt

En del har jämfört årets julväder med ett vanligt midsommarväder. Och varför inte? Med upp till nära 14 grader varmt på platser i Sverige stämmer det ju faktiskt. Betyder det att man kan fira midsommar lika gärna som jul? Vi testade.

Till vår hjälp hade vi inga mindre än politikern Monica Green (S), mer eller mindre väderexpert Märta Carlsson och SSU-aren Evelin Frisk.

Annons

— Jag har faktiskt varit med om en sån här varm jul förut, sa både Monica och Märta medan undertecknad och Evelin aldrig skådat något liknande.

Uppvärmning och sill

Enligt många experter ska vi förvänta oss värme och regn de kommande åren. Mellan inlagd sill, julmust och snapsvisor pratade vi lite allvar. Märta Carlsson, som före sin pension jobbat med väderkollar åt smhi i 30 år, är inte orolig över vinterns värme.

— Jag har sett såna här svängningar förut, så jag oroar mig inte.

Monica håller inte riktigt med.

— Global uppvärmning är ett problem och det här är ett bevis på det. Många ignorerar den, eftersom det sker så långsamt, men vi måste göra något åt det.

Midvinterdoppet

Midsommar, midvintersolstånd - spelar det någon roll vilket av de det är längre? Det går väl lika bra att ta ett dopp så här års som vid midsommar? Vi testade.

Slutsatsen var: njae, kanske inte riktigt lika passande så här års.

— Det är nog lite väl kallt för att fira midsommar i december ändå, sa gästerna i kör.

Vi kan alltså konstatera att december månad är varm, men ännu inte tillräckligt varm för att hoppa runt en stång i shorts eller dyka i plurret.

jul