Uppemot 80 asylsökande, uppdelat i tre grupper, får varje vecka möjlighet att knyta på sig skorna och bege sig mot fotbollsplanen.

— Det är viktigt att ge dem en struktur och jag tror att det är bra att de har något meningsfullt att göra, säger Anders Boman, Götene IF.

Det är Götene IF och Svenska kyrkan, tillsammans med och ett gäng glada pensionärer, som samlar asylsökande från Brännebrona och Lundsbrunn kurort.

— Det finns ingen bättre arena än en fotbollsplan. Det är otroligt socialt och vi jobbar mycket med regler. De som är intresserade försöker vi slussa vidare till föreningslivet.

Götene IF:s ordförande, Bengt Rosén, står som initiativtagare och klubben har sökt medel från Sparbanksstiftelsen för att starta projektet. Förhoppningarna är att detta ska växa till något större.

— Vi vill bli större och få med kommunen, Västergötlands fotbollsförbund och SISU, säger Anders.

Annons

Den största utmaningen är språkbarriären, men man kommer långt med lite engelska och pekande på planen.

— Några kan engelska, men det fungerar bra ändå. Vi måste engagera ungdomarna, annars kan det bli ett stort samhällsproblem, säger Jens Antonsson, Götene IF.

Det märks att några asylsökande är vana med att spela fotboll och de som har potential kan få möjlighet att träna i andra klubbar.

— Det finns någon som redan tränar med Götene och de som är duktiga har chans att få spela. Men det viktigaste är att få ut dem i olika föreningar, säger Jens.

På fotbollsplan är det fyra olika nationaliteter som sparkar boll och en som är på plats är Wahdafullah Wahdat, från Afghanistan. Han bor för tillfället på Brännebrona och för honom betyder integrationsprojektet massor:

— Vem som helst kan spela och fotboll får hela världen att samlas, säger han.

Wahdafullah har tidigare spelat fotboll när han studerade medicin i Afghanistan. Hans spelade då som försvarare och passionen har följt med honom till Sverige.

— Jag älskar att spela fotboll, det är kul och bra för hälsan, säger han och gör tummen upp.