Inspektionerna på företagets båda restauranger i Skövde, i centrum och på Stallsiken har genomförts av Miljösamverkan östra Skaraborg, MÖS, i veckan. Vid båda inspektionerna hittades brister i städningen, men även trasig inredning som ledde till att MÖS nu kommit med krav på åtgärder.

LÄS MER: "Vi fick sitta och veva när vi åt"

I restaurangen i centrum hittades beläggningar i diskmaskinen samt att det var smutsigt och skräpigt mellan bänkarna. Ben och hjul på flera av arbetsbänkarna i köket var också smutsiga. Dessutom hittades trasiga klinkerplattor på golvet i diskutrymmet, där smutsigt diskvatten hade samlats.

LÄS MER: McDonaldskrögare utökar sitt revir

Även i restaurangen på Gustav Adolfsgatan fanns det beläggningar i diskmaskinen, dessutom fanns det ingrodd smuts bakom diskmaskinen och även synligt mikrobiell tillväxt.

Under bänkarna låg det skräp och var allmänt smutsigt och det luktade också illa från golvbrunnen. Vidare konstaterades att hjulen under fritösen också smutsiga.

LÄS MER: Kunden fick själv torka av borden

Annons

Från MÖS påpekas att bristerna i båda restaurangerna medför uppenbara risker för att livsmedlen som serveras kan bli nedsmutsad. Man konstaterar vidare att smuts och skräp kan dra till sig skadedjur och att eftersatt rengöring medför att hälsofarliga bakterier kan växa till.

I båda fallen framhölls också att smutsen som hittades var ingrodd och därmed inte var följden av tillfälliga missar i städningen. Här konstaterades också att det på båda restaurangerna saknas fungerande rutiner för att kontrollera att städningen utförs av personalen.

Anna Toftedahl är handläggare på MÖS och den som ansvarat för kontrollerna. Hon säger att det var första gången man hittat så många brister vad gäller städning på de båda McDonaldsrestaurangerna i Skövde.

– Vi har inte haft några förelägganden i närtid på de här restaurangerna. Vi tittar i och för sig på olika saker varje gång, men är det väldigt smutsigt ser vi det givetvis, säger Anna Toftedahl.

Den nedsmutsning som nu hittats är dock inte så hälsofarlig att den kräver en omedelbar stängning, utan restauranginnehavaren har två veckor på sig att göra åtgärder innan det blir en ny kontroll.

– Vi tittar på vad som är rimligt och hur akut det är. Två veckor är rimligt i det här fallet. Smutsen vi hittat har inte varit i direkt kontakt med livsmedel, men det skulle kunna bli så, säger Toftedahl.