Det är en tisdag i mitten av januari när vi stämt träff med Miguel Mbumba. Prick klockan 11, tidpunkten vi kommit överens om att ses, kommer det ett sms: ”Jag blir lite sen, fem-sex minuter. Var tvungen att tanka bilen”. En stund senare släntrar han in genom dörrarna i Arena Skövde. Här känner han sig som hemma. Förutom handbollsspelandet tillbringar Miguel också tid i det intilliggande gymmet där han både jobbar och tränar.

– Gymmet är min grej. Det är gött att komma in där och känna att ”fan, nu kör vi”. Jag var tidigt med mina föräldrar dit. Det har funnits perioder då jag tränat lite väl mycket gym, men jag har alltid kunnat jämna ut det på något sätt.

Du tar mest i laget?

– Nja, det skulle jag nog inte säga. Lite olika beroende på vad. Vi har några stabila gubbar där. Vi håller oss på en jämn nivå allihop, säger Miguel utan att vilja gå in på några exakta kilon.

Däremot händer det att han får komplimanger för sin vältränade kropp. Ja, till och med från motståndarspelare.


Foto: Stefan Albertsson

"Finns inget bättre"

Vi slår oss ner vid ett bord i cafeterian på kortsidan inne i A-hallen. Miguel blickar ner mot planen där han den 11 november 2017 debuterade i högsta serien. Nu är det folktomt, men då var det nästintill fullsatta läktare i mötet mot Sävehof.

Annons

– Det var en gratismatch. Man kände verkligen ”oj”. Men kul att få hoppa in. Känna adrenalinet och flowet i arenan. Det var mysigt, det var det.

Hans två första mål i Handbollsligan kom tre månader senare, borta mot Malmö.

Största höjdpunkten hittills för egen del var annars den 26 december 2018. I hemmamatchen mot AIK gjorde han fyra raka IFK-mål – 29–21, 30–22, 31–23 och 32–24 – inom loppet av drygt fyra minuter.

Miguel spricker upp i ett leende när han tänker tillbaka på det.

– Det finns inget bättre, alltså. Man blir glad Det är bara kärlek i luften, man känner glädjen, alla applåderar, vissa står upp. Det ger ännu mer motivation.

– Från att kanske ha gjort två mål per match de minuter jag hade fått hoppa in, till att göra fyra. Ju fler man gör desto mer självsäker blir man. Kanske inte gick jättebra i första halvlek, men jag kände ändå att jag måste våga, annars händer liksom ingenting. Det är det jag går på. Även om jag missar ett, två, tre eller fyra skott – jag kommer mala på. För att till slut kunna slappna av. Jag kommer kötta, det är sådan jag är som spelare. Jag mosar bara.

Miguel Mbumba i bortamatchen mot Redbergslid i november.
Foto: Thomas Johansson/TT

Går sista terminen

Han har varit med i A-lagstruppen i samtliga 23 matcher den här säsongen. Det har blivit 25 mål och åtta assist.

– Jag tycker att jag som person har utvecklats väldigt, väldigt mycket. Både människorna runt omkring, mina tränare och alla som ha tränat mig tidigare. Jag har ändå ganska bra tålamod, jag har inte bråttom någonstans än. Får jag speltid så blir jag absolut glad, men det är inte ett måste, liksom. Jag känner att jag kan utvecklas ändå, även om man gör det mest på match. Men jag utvecklas även av att kolla och ta åt mig av vad de spelarna som är på planen gör och att jag faktiskt kan komma in och efterlikna lite, fast på mitt sätt.

Mbumba tar studenten till sommaren.

Andra klubbar som visat intresse?

– Inte vad jag vet, inte till mig, kanske till IFK. Ingen aning. Oavsett vilket blir jag nog kvar här ett år till, kanske två. Det är det jag vill. Vi håller på att diskutera det nu. Sen får vi se vad som händer. Jag vill komma så långt som möjligt. Även om jag känner mig trygg och bekväm här skulle jag jättegärna, precis som andra, vilja prova på att spela utomlands i framtiden.


Foto: Milad Akbarzadeh

Började som målvakt

Miguel höll som ung på med flera idrotter – fotboll, basket, innebandy – men det var handbollen han kom att satsa på.

– Jag spelade fotboll i IFK Skövde och det var bara det som gällde. Jag hade från början ingen tanke på att börja med handboll. Inte förrän mina fotbollstränare, som också var med i handbollen, undrade om jag inte skulle komma och testa på handboll. Då var jag ute och spelade fotboll, men sprang hem och hämtade handbollskläder och gick på min första träning, i Rydshallen. Jag var runt elva år då. Sedan dess har jag tyckt det varit jättekul. Det är intensivt och mycket kamper, vilket jag gillar.

Miguel inledde som målvakt innan han blev utespelare.

– I början var det svårt att komma igång, speciellt när jag skulle gå ut på niometer, men jag har ganska lätt för att lära mig nya saker som tur är.

Bild på en ung Miguel Mbumba i början av sin handbollskarriär.
Foto: Privat

EM-guld

I somras var han med i det svenska lag som vann guld i U18-EM i Kroatien. Mbumba blev inkallad som reserv. Det blev begränsat med speltid, med ett minne för livet.

– Det var en riktigt bra upplevelse. Känna att man faktiskt får något pris av att ge allt. Det är det jag gör. Jag utmanar mig själv i varje situation, det kan vara mentalt, fysiskt. Jag måste det för att utvecklas, känner jag.

IFK Skövde-trion Erik Sääf, Miguel Mbumba och Jesper Jensen efter Sveriges guld i U18-EM.
Foto: IFK Skövde

Hyllningen till Ryd

Miguel Mbumba är från stadsdelen Ryd i Skövde.

Hur var det att växa upp där?

– Lite svårare någon gång, lite enklare en annan gång. Men i Ryd kommer jag alltid att känna mig hemma och välkommen. Det är som en stor familj där. Alla vet vem alla är. Man hälsar på alla. Det är väldigt mycket kärlek där, nog mer än många tror.

– Jag har praktiserat på skolor med yngre barn som frågat var jag bor. När jag svarat Ryd har någon sagt ”min pappa har berättat att det är farligt där”. Men så är det inte. Då har man inte varit där och känt vibbarna.

Miguel fortsätter:

– Idrotten har hållit mig borta från allt vad det nu kan vara. Idrotten har varit en stor del i att inte hamna på fel spår. Idrotten är en bra grej. Jag tycker många ska testa det eller göra sin egen grej. Att man fokuserar på rätt och inte fel. Men jag skulle nog inte säga att jag har varit nära att hamna på fel spår, även om man träffat många… Jag har alltid varit trygg så för mig är det ingen big deal.

Pappa Lopes har betytt mycket.

– Han har alltid varit den som gett mig motivation och förklarat saker. Han är den som har inspirerat mig till att hålla mig till idrotten och inte hamna fel. Han har verkligen tagit de diskussionerna med mig för att inte hamna där. Sen får man hänga med vem man vill, men att man ska ha det i bakhuvudet bara.

Miguels pappa kommer från Kongo, mamma från Finland och de träffades i Skövde. Miguel har fyra yngre småsyskon.

– Familjen går före allt för mig. Det kan gå två-tre dagar utan att man träffar dem så mycket, sen är det ”nu måste jag dit”. Jag får dåligt samvete annars.

Från Ryd kommer annars mest fotbollsspelare.

– Jag hoppas fler får upp ögonen för handbollen där. Även om fotbollen är en rolig sport kan det vara kul att testa annat. Det gjorde jag.


Foto: Stefan Albertsson

***

Kvällen efter vår intervju är Södra Ryd omskrivet på alla stora mediesajter efter den kraftiga brand som brutit ut i ett flerfamiljshus. Några dagar senare hörs vi på telefon och då berättar Miguel att han bodde i lägenheten under.

– Men jag var inte hemma då utan hos mina föräldrar som bor fem-sex minuter därifrån. När jag hörde vad som hänt gick jag dit för att kolla. Det var lite oroligt, men skönt att ingen skadade sig. Min lägenhet och grejer klarade sig ganska bra. Jag bodde i andrahand och kommer flytta därifrån nu i maj, vilket jag hade gjort ändå.

***

Ytterligare ett par dagar senare, lördagen den 19 januari, är olyckan framme på handbollsplanen för Miguel Mbumba, som skadar sig i träningsmatchen hemma mot danska Lemvig under VM-uppehållet. Han får följa resten av Nordic Choice Hotel Cup från läktaren med gips över höger handled. Röntgen visar dock inget.

– Nu känns det bra. Lite tejp löser det mesta.

***

Lördagen därpå får han klä upp sig och gå på Skövde idrottsgala där han är nominerad i kategorin årets manliga junior. Miguel tar inte hem priset, men har en trevlig kväll.

Dagen efter gör han nio mål för HK Skövde i segermatchen mot Rosendals IK i division 2-serien.

Därefter rullar det på med matcher, mot Önnered och Lugi i Handbollsligan. Däremellan spelar han även mot Varberg i USM steg 3, pojkar 18.

Vid lunchtid på måndagen meddelar IFK Skövde att de förlängt kontraktet med Miguel Mbumba, som går från ett lärlingskontrakt till ett fast avtal på ett plus ett år.

På torsdagskvällen väntar möte mot Guif.

Det är mycket Miguel Mbumba för tillfället.

Och mer lär det bli framöver om han fortsätter på samma sätt.

Fakta: Miguel Mbumba

Ålder: Fyller 19 år den 21 september.

Bor: Ryd.

Familj: Mamma Carita, pappa Lopes, s..

Fakta: Miguel Mbumba

Ålder: Fyller 19 år den 21 september.

Bor: Ryd.

Familj: Mamma Carita, pappa Lopes, syskonen Loritha, 14, Fidel, 11, Marcella, 8, och Nathanael, 2.

Civilstånd: Flickvän, Alexandra.

Sysselsättning: Går sista året på gymnasiet, barn- och fritidsprogrammet. Jobbar i gymmet i Arena Skövde samt på ett LSS-boende. Spelar elithandboll i IFK Skövde.

Ser på: Dokumentärer, handboll, serier, film.

Läser: Det gör jag inte. Det är för långsamt för mig.

Lyssnar på: Väldigt mycket musik. Allt ifrån rap till country. Musiken ger min inspiration.

Bästa egenskap: Lugn och tålmodig, men kan slå om när det gäller.

Sämsta egenskap: Kan bli tjurig när saker inte går som jag vill, men det är inte ofta som tur är. Inte heller så bra på att passa tider.

Drömresemål: Miami.

Längd: 184 centimeter.

Vikt: 93 kilo.

Tröjnummer: 24.


Foto: Stefan Albertsson

LÄS OCKSÅ: IFK Skövdes segersvit sprack i Lund