– Det är en svinbra mässa, alla yrkesgrenar finns representerade, säger Rikard Larsson och Joel Jungblom när de besöker karriärmässan på Högskolan i Skövde.

Båda två är tjänstlediga från Volvo personvagnar. De studerar till produktionsingenjörer och går sista året av fyra.

– Vi skriver på vårt gemensamma examensarbete om optimering av nätfrekvenser. Den här mässan är perfekt för kommunikation mellan studenter och företag.

Mac Svan från Volvo Group IT är på plats för att rekrytera sommarjobbare, praktikanter och examensarbetare. Som blickfång har han en legomodell av en lastbil, helt byggd enligt Volvos produktionslina.

– Det är klart vi vill synas på en sån här mässa, vi är ju en av Skövdes största arbetsgivare, säger Mac.

Annons

I en annan monter står Linda Sigurd från Sjuksköterskenheten vid Skövde kommun och pratar med Gutimba Stuart om jobb inom vården.

– Jag har varit här i Skövde i sju månader nu och studerar molekylärbioteknik. Det skulle vara intressant med ett sommarjobb som hemvårdare, säger Gutimba som ursprungligen kommer från Uganda.

Längre in i lokalen finns Lotta Brakken och Victoria Jungert från Kriminalvården på plats för att fånga in eventuella sommarjobbare.

– Inom kriminalvården står faktiskt många dörrar öppna. Vi söker just nu kanske mest sommarjobbare, men det finns ett stort antal yrken i vår bransch, allt från administratörer till produktionsledare och lärare, säger de.

Kårordförande Tommy Borovac är en av mässarrangörerna.

– Den här mässan har vi planerat väldigt länge. Det är en mässa för att Skövdes arbetsliv och studenter ska kunna sammankopplas med varandra på en och samma dag. Alla utställare är här för rekrytera till deltidsjobb, heltidsjobb, sommarjobb eller så kan man hitta någon att skriva examensjobb hos, säger Tommy.

Ungefär 30 utställare fanns på plats i Högskolan i Skövdes G-hus. Under mässan arrangerades också ett antal inspirationsföreläsningar, där friidrottaren Kajsa Bergkvist var huvudnumret.

– Det handlar mycket om hur man sätter upp mål här i livet och jobbar med sig själv, vi har föreläsningar om retorik, Linked in-profiler och hur man gör en CV.

Har ni fått någon respons från besökare och utställare?

– Jag har pratat med både studenter och utställare och alla verkar nöjda. Det är jättemycket folk här och i kväll avslutar vi med ett mingel där alla kan prata lite mer informellt, avslutar Tommy Borovac.