Skövde Nyheter skriver om att bibblan ska låna ut transportcyklar i fortsättningen. Ludvig är med på bild. Jättebra, säger jag. Allt som gör att folk cyklar mera är åt rätt håll. Bra,bra!

Själv, jag har vägmätare på cykeln, ligger på ca 65 - 90 mil per årsbasis.

Jag vill dock peka på ett litet problem och det är de fasta cykelpumpar som finns utställda. Det är bara en som fungerar tillfredsställande och det är den på Sandtorget. Den är motordriven men det spelar ingen roll, utan den har bättre munstycke i slangändan. De övriga fast monterade pumparna där man själv pumpar har ett helt kass munstycke. Jag har provat flera gånger, inte för att jag behövt pumpa, utan för att prova funktionen.

Annons

Upprinnelsen var förra våren. Jag passerade järnvägsstation och såg en kvinna kämpa med pumpen. Jag stannade och försökte hjälpa henne. Det var då jag uppmärksammade att det funkar ju inte! Jag kämpade länge! Hon fick ta sig därifrån med oförättat ärende!

Dels är slangen för kort, prova själva så får ni se. Dels är själva munstycket konstigt tekniskt sett. Det har 2 olika hål och en spak på toppen. Vilket hål ska man använda, hur ska spaken stå?

Trots att jag är ingenjör och duktig på mekaniska grejer fattar jag inte funktionen, hur det är tänkt. Jag har provat båda hålen och att ha spaken åt flera håll, men någon luft i däcket kommer det inte. Det funkar helt enkelt inte.

Bäst munstycke är den gamla typen av mässing och som ser ut som en kula och är vanlig på mackar typ. Men då kan man inte pumpa samtidigt för man måste hålla den mot ventilen hela tiden med handen, den lösningen finns på Sandtorget. Men det finns säkert andra lösningar. Jag har inte gjort någon undersökning själv.

Jag misstänker att det munstycke som är monterat är mera avsett för bilar.

Jag anmälde problemet då till synpunkten och som av en händelse så passerade jag järnvägsstationen några dagar senare med cykel och såg då en kommunbil som stannat vid pumpen och ur steg en man som höll tummen för munstyckshålet(en) och pumpade och konstaterade att det funkar ju, -det kommer luft. Han skulle just åka därifrån när jag gick fram, presenterade mig och bad honom kolla mot en vanlig cykel att det funkade. Om det blev gjort vet jag ej, men kontentan blev att det hände inget, jag kollade några veckor senare och kan konstatera att fortfarande i dag har de utställda pumparna:

- en alldeles för kort slang.

- ett ej fungerande munstycke.

Bästa ni Ludvig o Sari, se till att det byts munstycke till något fungerande, och slang, och kolla sedan mot en vanlig cykel att det verkligen funkar!

Hälsar

Sture Grönblad