Morgan Svensson, tillfällig platschef för Amtek-fabriken i Floby, berörde bara kort rockaden i styrelsen för Amtek Components Sweden AB, som äger Floby-fabriken. De indiska ägarna finns inte där längre, istället har Volvo Cars bemannat styrelsen, en förändring som skedde i påskas.

Istället fick LO:s förbundsordförande Karl-Petter Thorwaldsson en genomgång av historik, produkter, marknader och andra fakta när han besökte Flobyfabriken på tisdagen.

LO-basen besöker Skaraborg med LO-distirktet i Västsverige som värd. Distriktets ordförande Dan Gabrielsson och Johanna Svensson. ordförande för LO-facken i Falköping, var med på besöket. På Flobyfabriken mötte Björn Lugn och Sven-Olof Oredsson, ordförande och vice ordförande i Metallklubben, upp.

Annons

Thorwaldsson beskrev hur han var ute på en jämlikhetsturné, och tog avstamp i de 70 statliga miljarder han vill skjuta till kommunerna, ett förslag han lanserade under sitt 1 maj-tal.

— Välfärden behöver mer pengar, säger han.

Han tycker det är dags att vältra tillbaka ansvaret på staten, inte minst mot bakgrund av att små kommuner med dålig skattekraft och ofördelaktig demografi tvingas beskatta sina invånare hårdare, och ändå har svårt att få till en acceptabel kommunal service.

— Staten borde fortsätta ge miljarder till kommunerna. Vi förslår tio miljarder 2018 och 20 miljarder om året de kommande tre åren, säger Thorwaldsson som på kvällen skulle till Tidaholm, och under onsdagen besöka napp-tillverkaren Robert Schmitz AB i Lidköping.

Thorwaldsson konstaterade att Flobyfabriken var ett av många bevis på att svensk industri klarar sig bra i konkurrensen.

— Förra året flyttades för första gången fler jobb till Sverige än ut ur landet, säger han.

Björn Lugn lyfte frågan om industrins kompetensförsörjning, få unga söker sig till utbildningar som leder till jobb. Med utbildningsinsatser kan de finnas arbetskraft att hämta bland de många som kommit till Sverige de senaste åren, menade Thorwaldsson.