Sverige fick annars en drömstart på matchen med 1–0 redan efter en minut och 35 sekunder. Lina Ljungblom spelade fram Thea Johansson.

USA kom dock tillbaka och ledde med 3–1 efter första perioden. I den andra perioden avgjorde USA definitivt matchen med sex raka mål.

Lina Ljungblom tröstmålade för Sverige i den tredje perioden när hon gjorde 9–3 utan assist.

Det här var första gången en VM-final i ishockey på damsidan (junior och senior) inte spelades mellan Kanada och USA.

Annons

Sverige tog sig dit genom att på fredagskvällen besegra värdnationen Ryssland. Det stod 1–1 med cirka tio minuter kvar av tredje perioden. Då slog Lina Ljungblom till – två gånger. Första skottet räddade den ryska målvakten, men Lina var snabbt framme och slog in returen.

– Det var en obeskrivlig känsla att se pucken gå i mål, säger Lina Ljungblom, som efter matchen fick många meddelanden hemifrån Sverige.

– Ja, många har hört av sig och grattat och tycker detta är fruktansvärt roligt.

TV: Se Linas avgörande mål i JVM-semifinalen (extern länk)

– USA är ett bra lag och det kommer bli en tuff match, men vi tog poäng mot dem senast så vi får se hur det går. Följer vi får spelidé, gör det lilla extra på planen och tror på det så kommer det att funka.

– Vi går för guld, men vad som än händer så är vi ju ändå historiska.

Till vardags spelar Lina Ljungblom med Skövde HC i damernas division 2 samt med Skövde IK i J18 elit. 2016 var hon med och vann guld i ungdoms-OS.