En plats i landslaget är en färskvara. Minsta skada på häst eller ryttare och du är borta. Men fälttävlansryttaren Jonna Friman har fått stöttning från landslagsledningen och kan ta tid på sig för att komma tillbaka ut i terrängen efter att dottern Ebba föddes. Hon har kvar sin plats trots ett tävlingsuppehåll sedan augusti.

— De säger att jag ska ta det lugnt. Sånt känner man själv, säger hon.

Fakta: Fälttävlan

Fälttävlan är ridsportens tuffaste gren som innehåller dressyr, banhoppning och terrängri..

Fakta: Fälttävlan

Fälttävlan är ridsportens tuffaste gren som innehåller dressyr, banhoppning och terrängritt.

På hög nivå delas tävlingen upp över tre dagar.

Sporten har jobbat mycket med att få ner skadefrekvensen, både nationellt och internationellt. I Sverige måste alla som vill debutera i fälttävlan ta fälttävlanskortet innan de får starta. Då bedömer en auktoriserad tränare om ekipaget är tillräckligt förberedda.

Alla ryttare måste bära ett "medical card" i en armbindel, ett kort med information om ryttarens hälsostatus.

En månad efter att dottern Ebba föddes kunde Jonna inte motstå suget utan satt i sadeln igen.

— Jag började igår. Det kändes bra.

Första tävlingsstarten är planerad till mitten av april, då är Ebba nästan tre månader.

Målet är EM i Polen i sommar. Konkurrensen om de fyra svenska platserna är stenhård, men Jonna och hennes äldre häst Lady Grey är ett ekipage som ligger på en jämn säker nivå resultatmässigt. Den yngre hästen, Heaven, hoppas Jonna också hinner kvala till mästerskapet.

Fälttävlan är som ridsportens mångkamp. Häst och ryttare ska klara både ett dressyrprogram, banhoppning och det spektakulära terrängprovet. Terrängprovet tar omkring tio minuter eller drygt det. Vid de stora tävlingarna kan bansträckningen vara dryga halvmilen och innehålla ett trettiotal hinder.

Sporten benämns ibland som "världens farligaste sport" och det är inte helt taget ur luften. Mellan år 2000 och 2015 dog 38 ryttare under terrängprovet. Merparten av dem efter så kallade rotationsfall, då hästen i princip voltar över hindret och i värsta fall landar ovanpå ryttaren.

Profilen: Jonna Friman

Född: 1989.

Bor: I Forserum. Uppvuxen i Lekeryd.

Familj: Sambon Peter, dottern Ebba oc..

Profilen: Jonna Friman

Född: 1989.

Bor: I Forserum. Uppvuxen i Lekeryd.

Familj: Sambon Peter, dottern Ebba och hunden Svea.

Jobb: Förskollärare i Järsnäs.

Fritidsintresse: Hästar och ridning. "Jag hinner inte med något mer."

Tittar på: Vampyrserier.

Läser: Tidningen Ridsport.

Äter helst: Mammas mat.

Numera är en del av hindren rivningsbara på terrängbanan, i ett försök att få ner dödsfallen och de allvarliga skadorna på hästar och ryttare. Hindren löser ut om hästen fastnar eller slår i hårt. Jonna tycker att den utvecklingen är positiv men riskerna är inget hon har i huvudet under en ritt.

— Jag tänker aldrig att det är farligt. Då kan man nog inte hålla på med det.

Det gäller att vara ordentligt förberedd för den klass man ska starta.

— Man får rida med huvudet. Det är sådant man lär sig med tiden.

Hon har själv varit med om två rotationsfall, men hon hade turen med sig båda gångerna.

Fälttävlan är en relativt liten del av ridsporten. Det finns inte många utövare i trakten.

— Det är nog ingen mer än jag.

Hon tävlar för Svarttorps RS men det finns ingen terrängbana att träna på här. Hon åker till Mantorp, Boxholm eller Skåne med sina hästar men skulle behöva mer terrängträning säger hon.

Nu har Jonna lugna dagar med Ebba, som är en nöjd och glad bebis. Jonna är föräldraledig från jobbet som förskollärare i Järsnäs, ett jobb som hon stortrivs med.

Drömmen är att kunna kombinera det med att jobba mer professionellt med hästarna. Men det är svårt att hitta sponsorer och eventuella prispengar täcker inte kostnaden för en satsning på långa vägar, så än så länge får hon hinna med att träna sig och sina tävlingshästar på fritiden. Det tar mycket tid att hålla fyra hästar i tävlingskondition.

— Egentligen skulle jag behöva sälja någon.

Jonna har, precis som Ebba, varit med mamma i stallet från början. Hon fick sin första ponny när hon var tre år och sen har det bara rullat på. Eller galopperat på snarare. Katarina Friman föder upp hästar på familjens gård i Lekeryd, hästar som Jonna sedan tävlar med.

— Jag rider bara på egna uppfödningar just nu. Det tycker jag är väldigt roligt, när man har tagit upp dem från grunden.

Förutom topphästarna Heaven och Lady Grey har Jonna också en 5-åring och en 6-åring på tillväxt. De ser lovande ut båda två.

Det är ovanligt att ryttare rider på hästar som familjen fött upp. Men det finns en fälttävlansfamilj till i Sverige som kör på det konceptet, nämligen familjen Algotsson där dottern Sara blev "Silver-Sara" med hela svenska folket efter att hon ridit hem ett OS-silver i London på hemmauppfödningen Wega.

Om Jonna får rida EM i sommar lär det bli ytterligare en familjeangelägenhet. Sambon Peter och lilla Ebba hänger med ut på Europas fälttävlansbanor.

Häng med via hjälmkamera när en av världens bästa fälttävlansryttare, Ingrid Klimke, rider runt en trestjärnig bana i Tyskland. Klicka på Youtube-klippet!