Det finns uppskattningsvis runt 25 000 yrkesverksamma frisörer i landet. Bara varannan av dem har dokumenterad kunskap. Sen finns det de som har kunskap men som inte visat upp den för godkännande och därmed heller inte har något betyg som bevis på sin kompetens.

Fakta: Frisörlicens

Licensen kommer att sitta på frisörens spegel, och vara utformat som ett kort med bild, namn och..

Fakta: Frisörlicens

Licensen kommer att sitta på frisörens spegel, och vara utformat som ett kort med bild, namn och ett unikt licensnummer.

Modellen för licenseringen bygger på branschens nuvarande system för yrkesprov och yrkesbevis. De som redan har avlagt godkänt delprov, gesällprov, innehar mästarbrev eller är yrkeslärare behöver inte avlägga ett nytt prov. Dock kommer alla få en teoretisk uppdatering kring de kemikalier som finns i de kosmetiska produkter som frisörer använder samt hur det påverkar hår och hud.

De som tidigare inte bevisat sin kompetens inom yrket kommer erbjudas att göra det enligt branschens modell.

Genom licensen skall det också vara möjligt för den som driver eget företag att visa att det görs genom Skatteverkets krav på företag med kontanthandel.

Syftet med licensen är dels att visa konsumenter vilken utbildning samt kunskap frisören har inom yrket, med också att visa beslutsfattare vad som krävs för att vara en behörig frisör.

Källa: frisorlicens.se

Resten har ingen utbildning alls, men jobbar ändå som frisörer. Det är den sistnämnda kategorin som frisörbranschen vill komma åt och det är där den nya licensen kommer in i bilden. Den ska vara som en varudeklaration som bevisar den utbildade frisörens kompetens.

– Frisörlicensen är första steget mot en seriösare frisörbransch. I dag får vem som helst kalla sig frisör och erbjuda frisörtjänster utan några som helst krav, det tycker vi i branschen är olyckligt.

– Det sätter konsumenten i en otrygg situation. Licensen är därför främst till för att kunden ska få en trygg behandling, säger Ted Gemzell, vd för Frisörföretagarna.

Just nu är han ute på en turné med Frisörernas yrkesnämnd. I ett antal städer berättar man om den nya licensen för medlemmarna i Frisörföretagarna. På tisdagskvällen gästade han Skövde där ett drygt 50-tal frisörer fanns på plats för att få reda på mer.

– Licensen lanserades 15 mars, nu är uppdraget att informera branschen om att den finns och varför frisörerna ska ta ut den.

Annons

– I dag finns inget lagkrav på en sådan här licens, men vi vill dit och om vi kan visa en bred uppslutning kan det också leda till en lagstiftning, hoppas Gemzell.

Sedan i våras har 1100 licenser utfärdats. Trots att den aktiva marknadsföringen inte börjat förrän nu. Det tyder på ett uppdämt behov, menar Gemzell.

– På de orter vi varit hittills har alla deltagare sagt att de kommer att söka. När de får veta varför de ska ha den finns ingen tvekan.

Bland dem som deltog på Billingehus hördes röster både för och emot en licens.

– Vi har ju redan gesällbrevet, det borde räcka med det, sade en deltagare bland annat.

– Jag har mitt gesällbrev och har jobbat schyst i alla år, men kan ändå inte påverka grannarna som bara tar 150 kronor för en klippning. Det är nog bra med en licens men det hänger inte bara på vad vi gör, var en annan åsikt.

Gemzell underströk just behovet av en lagstiftning där licensen blir ett krav för att överhuvudtaget ska få utöva yrket.

– Det har gjorts saker och branschen har blivit bättre, men mer måste göras och då är licensen, som bör bli lagstadgad, ett bra steg att ta, sammanfattade Ted Gemzell.

Just nu är det fokus på interninformation. Nästa steg är att tala om för konsumenterna vad det innebär när en frisör har en yrkeslicens, så att man som kund ska kunna göra ett medvetet val.