Lammning är ett vårtecken, och de ungefär 30 lammen som skuttar runt i halmbädden i fårstallet på Svensholmen i Åsle ser ut som lamm brukar.

Men åtta av dem är speciella.

De har importerats från Australien som embryo.

För Lisette Fritzon och Daniel Sundberg, som sedan 2011 bedriver avelsarbete på fårrasen dorper, är det ett sätt att bredda det genetiska underlaget.

— Dorper är en ny, och än så länge ganska liten, fårras i Sverige, säger Lisette Fritzon.

Bra köttdjur

Rasen avlades fram i Sydafrika för 80 år sedan, när två andra raser korsades. Resultatet blev ett tåligt och härdigt köttrasdjur med bättre slaktkropp.

Annons

— Rasen har ett marmorerat och välsmakande kött. Den har blivit väldigt populär och sprids i många länder, säger Lisette Fritzon.

Till Sverige kom dorper 2011, med embryon importerade från Kanada.

Det finns ett stort behov av att bredda avelsbasen. Det är bakgrunden till att Lisette Fritzon och Daniel Sundberg beslutade satsa på australiensiska embryon från fyra olika avelslinjer. De befruktade äggen, som spolats ur tackor i Australien, levererades nedfrysta till Sverige. De sattes in i en grupp med utvalda tackor på gården. Tackorna gick sedan dräktighetstiden ut, lammade på normalt sätt och blev surrogatmammor.

Först i länet

Det är första gången embryolamm av rasen dorper fötts fram i Västra Götaland.

Lisette Fritzon är djurskyddshandläggare på länsstyrelsen i Jönköping, och Daniel Sundberg arbetar i verkstaden hos Berg & Person Maskin på Valabergsgatan i Falköping. Vid sidan om jobbet bedriver de avelsarbetet i företaget Westlamm Dorper. Med 50 tackor i besättningen och omkring fem avelsbaggar får de fram ungefär 100 lamm om året.

— Det är ingen stor besättning, men lagom för våra förhållanden. Vi jobbar med kvalitet för att få fram bra avelsdjur, säger Lisette Fritzon.

Livdjur

De flesta lammen säljs som livdjur till andra uppfödare.

— Alla lamm mönstras, och de bästa går vidare till avel, säger Lisette Fritzon.